ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :)
Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów):
500 g mąki
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek
sól do smaku
pieprz
Okrasa:
oliwa
2 cebule
sól do smaku
Przygotowanie farszu:
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane pieczarki dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i dalej dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie".
Przygotowanie ciasta i pierogów:
Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi nie obsychały, przykrywamy je ściereczką.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami.html