Wykonanie
Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z
kapustą i
pieczarkami. Pierogi z
kapustą i
pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z
grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią
grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z
kapustą i
pieczarkami :)
Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów):500 g
mąki300 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:1 kg
kapusty kiszonej0,5 kg
pieczarek3
cebule1 czubata łyżeczka
majerankuoliwa do podsmażenia
cebuli i do duszenia
pieczareksól do smaku
pieprzOkrasa:
oliwa2
cebulesól do smakuPrzygotowanie farszu:
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy 2 łyżki
oliwy, solimy i
pieprzymy do smaku. Tak przygotowane
pieczarki dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i dalej dusimy do momentu odparowania
wody z
pieczarek.
Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy
majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości
oliwy, do momentu zeszklenia się
cebuli.
Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do zmięknięcia
kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu
kapustę studzimy i mocno odciskamy z
wody. Dodajemy do niej uduszone
pieczarki i zeszkloną
cebulę. Całość doprawiamy
solą i dość mocno
pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie".Przygotowanie ciasta i pierogów:Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę
mąki i ponownie wyrabiamy.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym
mąką.Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki
czemu powstają "ozdobne" ząbki.Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z
wodą do ich ugotowania oraz
cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi nie obsychały, przykrywamy je ściereczką.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy.W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.Pierogi okraszamy
cebulką i podajemy.Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnych: