ßßß
Składniki:Ciasto½ kg mąki orkiszowej2 jajka1 szklanka gorącej wodyFarsz½ kg gotowanego mięsa drobiowego / indyczego (wykorzystuję mięso z niedzielnego rosołu)300-400 g kapusty kiszonej1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek1 jajkodo smaku: sól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane mięso drobiowe mielimy w maszynce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, aby pozbyć się zbędnego kwasu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Dodajemy zmielone mięso i mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy kapustę oraz przyprawy i nadal mieszamy wszystkie składniki. Na koniec wbijamy jajko, które ładnie zwiąże farsz. Gdy jajko się zetnie, odstawiamy farsz do ostygnięcia.Przystępujemy do przygotowywania ciasta. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Za pomocą noża siekamy mąkę z wodą. Po chwili, gdy ciasto nieco ostygnie wbijamy jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, dosypując mąki w razie potrzeby. Kulę ciasta dzielimy na 2 części. Jedną z nich odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką, żeby zachowała miękkość. Drugą połowę podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Za pomocą foremki lub szklanki kroimy krążki. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając tym samym formę naszym pierogom.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Ugotowane pierogi możemy podawać okraszone zeszkloną na oliwie cebulką albo posypane natką pietruszki.Smacznego!










Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)