Wykonanie
Klasyczna wersja pierogów przeważnie zawiera w sobie
mąkę pszenną oraz tłuste
mięso wieprzowe (w zdrowszym wypadku
wołowinę), ale co z osobami dbającymi o linię? Czy trzeba od razu rezygnować z pysznych pierogów z obawy przed tyciem? Absolutnie nie! Zdecydowałam się zmodyfikować klasyczny przepis tak, aby pierogi były mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowały swój wyjątkowy smak. Pierogi z
mięsem w wersji light są zdecydowanie bardziej zdrowe a równie dobre – polecam!
Składniki:Ciasto½ kg
mąki orkiszowej2
jajka1 szklanka gorącej
wodyFarsz½ kg gotowanego
mięsa drobiowego / indyczego (wykorzystuję
mięso z niedzielnego rosołu)300-400 g
kapusty kiszonej1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajkodo smaku:
sól,
pieprzPrzygotowanie:Ugotowane
mięso drobiowe mielimy w maszynce o grubych oczkach.
Kapustę kiszoną zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, aby pozbyć się zbędnego kwasu. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Cebulę i
czosnek obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Dodajemy zmielone
mięso i mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy
kapustę oraz
przyprawy i nadal mieszamy wszystkie składniki. Na koniec wbijamy
jajko, które ładnie zwiąże farsz. Gdy
jajko się zetnie, odstawiamy farsz do ostygnięcia.Przystępujemy do przygotowywania ciasta. Na stolnicy usypujemy kopczyk z
mąki. W jego środku robimy dołek i wlewamy gorącą
wodę. Za pomocą noża siekamy
mąkę z
wodą. Po chwili, gdy ciasto nieco ostygnie wbijamy
jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, dosypując
mąki w razie potrzeby. Kulę ciasta dzielimy na 2 części. Jedną z nich odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką, żeby zachowała miękkość. Drugą połowę podsypujemy
mąką i cienko wałkujemy. Za pomocą foremki lub szklanki kroimy krążki. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając tym samym formę naszym pierogom.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Ugotowane pierogi możemy podawać okraszone zeszkloną na
oliwie cebulką albo posypane
natką pietruszki.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)