Wykonanie
Byliście chociaż trochę ciekawi, jaka kombinacja się tu dziś pojawi? Mam nadzieję, że choć trochę udało mi się Was zaskoczyć. Chociaż minimalnie. Szanse chyba są, bo tak na pierwszy rzut oka nie jest to klasyczne połączenie smaków i mogłaby się nawet pojawić nieśmiała myśl, że to przecież nie pasuje. Nie pasuje? To nie próbowaliście!Już od długiego czasu polowałam na takie śliczne, okrąglutkie
cukinie i nareszcie znalazłam je zwyczajnie, w moim wiejskim supermarkecie (wiejski ze względu na wiejską okolicę, nie na asortyment). W smaku różnią się one minimalnie od tych podłużnych (albo mi się tylko wydaje?),są jakby nieco słodsze i delikatniejsze. Jedno jest pewne – są stworzone do faszerowania i zapiekania.Nie zniechęcajcie się jednak, jeżeli nie uda Wam się znaleźć okrągłych, wypróbujcie z podłużnymi, pewnie będzie równie dobre. Zapraszam na degustację :-)Za kilka dni znów coś smacznego z sosem szczawiowym, zapraszam!2 małe, okrągłe
cukinie (mogą być podłużne)kilka
pieczarek2 małe
cebule1 duża łyżka
kuskusu (przed namoczeniem)
sólczubek łyżeczki
chilliczubek łyżeczki zmielonego
rozmarynuCebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę
pieczarki i również je podsmażyć. W międzyczasie wydrążyć za pomocą łyżki
cukinie. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę i również dodać do smażonych
pieczarek. Smażyć wszystko powoli jeszcze przez kilka minut.
Kuskus zalać wrzątkiem,
wody powinno być tylko tyle, aby zakryła
kuskus. Wymieszać, pozostawić na kilka minut, aż napęcznieje. Dodać również dosmażonych
pieczarek, całość posmażyć powoli jeszcze chwilę i dodać
przyprawy. Wydrążone
cukinie wypełnić
pieczarkowym farszem, przykryć dekielkami i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze ok. 180 ˚C przez 50 do 60 minut.Podawać z
ziemniakami i sosem.