Wykonanie
16 kwietnia 2014Składniki:2 duże twarde
pomidory4 łyżki tartego
sera cheddar ( prawdziwego, twardego ,wyrazistego w smaku)3
pieczarki1/2
cebuli1/3 małej
cukinii1/2 łyżeczki:
soli ,
pieprzuszczypta
chili1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Pomidory myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym.Odcinamy wierzch.Za pomącą łyżki np.do
lodów i małego nożyka wydrążamy dokładnie miąższ tak by nie uszkodzić ścianek warzywa.Warzywa obieramy, myjemy ,osuszamy.Kroimy w małą kostkę. na patelni rozgrzewamy
masło ,przekładamy warzywa.Gdy zaczną się rumienić miąższ z
pomidora kroimy drobno ,odlewamy wytworzony sok resztę dodajemy na patelnie ,doprawiamy
solą ,
pieprzem i
chili ,mieszamy dusimy razem 3-4 min.Do wydrążonych
pomidorów wsypujemy po 1 łyżce
sera ,nakładamy farsz ponownie posypujemy
serem.Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy 20 min w 180st.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.SmacznegoPost navigation← Polenta to włoski zamiennik
polskich ziemniaków.Przygotowana z dodatkiem
serka ricotta stanowi iście włoską uczte.Polecam podać z lekko pikantną salsą
pomidorową lub pieczonymi , faszerowanymi
pomidorami.Podana na zimno będzie pasowała do
sosu malinowego lub
truskawkowego.Do pasztetu wykorzystałam
mięso oraz warzywa z rosołu.
Wątróbkę też ugotowałam w rosole dzięki
czemu zyskał niepowtarzalny smak a pasztet był bez żadnych zbędnych smażonych dodatków.Zapraszam:) →