ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pomidory warzywami i cheddarem

Faszerowane pomidory warzywami i cheddarem

nazwa

Wykonanie

16 kwietnia 2014
Składniki:
2 duże twarde pomidory
4 łyżki tartego sera cheddar ( prawdziwego, twardego ,wyrazistego w smaku)
3 pieczarki
1/2 cebuli
1/3 małej cukinii
1/2 łyżeczki:
soli ,pieprzu
szczypta chili
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pomidory myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym.Odcinamy wierzch.Za pomącą łyżki np.do lodów i małego nożyka wydrążamy dokładnie miąższ tak by nie uszkodzić ścianek warzywa.
Warzywa obieramy, myjemy ,osuszamy.Kroimy w małą kostkę. na patelni rozgrzewamy masło ,przekładamy warzywa.Gdy zaczną się rumienić miąższ z pomidora kroimy drobno ,odlewamy wytworzony sok resztę dodajemy na patelnie ,doprawiamy solą ,pieprzem i chili ,mieszamy dusimy razem 3-4 min.
Do wydrążonych pomidorów wsypujemy po 1 łyżce sera ,nakładamy farsz ponownie posypujemy serem.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy 20 min w 180st.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Post navigation
← Polenta to włoski zamiennik polskich ziemniaków.Przygotowana z dodatkiem serka ricotta stanowi iście włoską uczte.Polecam podać z lekko pikantną salsą pomidorową lub pieczonymi , faszerowanymi pomidorami.Podana na zimno będzie pasowała do sosu malinowego lub truskawkowego.
Do pasztetu wykorzystałam mięso oraz warzywa z rosołu. Wątróbkę też ugotowałam w rosole dzięki czemu zyskał niepowtarzalny smak a pasztet był bez żadnych zbędnych smażonych dodatków.Zapraszam:) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatne-rozplywajace-sie-w-ustach-pomidory-z-wysmienitym-wnetrzem-swietnie-sprawdza-sie-jako-przystawka-lub-dodatek-do-dania-glownego-zapraszam