ßßß
Składniki:30 g masła20 g oleju300 g pieczarek (waga do "czyszczenia")sól i pieprz do smakuposiekaną szalotkę lub cebulę (ja ich nie używałam)Przygotowanie:Oczyszczamy i odkrawamy końcówki nóżek pieczarek. Myjemy i osuszamy pieczarki, muszą być suche inaczej będą wydzielać soki. Kroimy na grube plastry co najmniej 8 mm - 1 cm.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło na dużym ogniu. Kiedy piana z masła zacznie znikać oznacza to, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, więc dodajemy pieczarki. Potrząsamy patelnią, obracając pieczarki, mieszając co najmniej kilka razy.
W tym czasie pieczarki najpierw wchłoną cały tłuszcz. Gdy tłuszcz znów pojawi się na ich powierzchni i zaczną się przyrumieniać, zdejmujemy patelnię z ognia.
Tuż przed podaniem pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMushrooms by Julia ChildIngredients for 4 people:30 g of butter20 g of an oil300 g mushrooms (weight to "clean")salt and pepper to tastechopped shallots or onions (I have not used it)Directions:Place the skillet over high heat with the butter and oil. As soon as you see that the butter foam has begun to subside, indicating it is hot enough, add the mushrooms. Toss and shake the pan for 4 to 5 minutes. During their sauté the mushrooms while at first absorb the fat. In 2 to 3 minutes the fat will appear on their surface, and the mushrooms will begin to brown. As soon as they have browned lightly, remove from heat. Sauté over moderate heat for 2 minutes. Sautéed mushrooms may be cooked in advance, set aside, then reheated when needed. Just before serving, mushrooms, season with salt and pepper.