Wykonanie
Scroll down for EnglishSą produkty, które prawie zawsze goszczą w mojej kuchni, tym razem
mowa o pieczarkach. Uwielbiam prawie każdy gatunek
grzybów, ale
pieczarki są "moją pierwsza miłością". Ostatnio kupiłam książkę Julii
Child "Mastering the Art of French Cooking" i postanowiłam zrobić
pieczarki saute. Pyszna i błyskawiczna przystawka. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!
Grzyby zrobione w ten sposób fajnie się komponują z potrawą Boeuf Bourguignon .Julie
Child pisze w książce "Prawidłowo usmażone
pieczarki są lekko przyrumienione i nie wydzielają żadnych
soków, aby tak się stało,
grzyby powinny być suche,
masło bardzo gorące, a
pieczarki nie mogą być stłoczone na patelni. Jeśli smażysz ich zbyt wiele na raz, ugotują się zamiast się usmażyć, sok wycieknie i nie przyrumienią się. Jeśli więc robisz dużą ilość, albo twoje źródło ognia jest słabe, smaż
pieczarki w kilku partiach".
Składniki:30 g
masła20 g
oleju300 g
pieczarek (waga do "czyszczenia")
sól i
pieprz do smakuposiekaną
szalotkę lub
cebulę (ja ich nie używałam)Przygotowanie:Oczyszczamy i odkrawamy końcówki nóżek
pieczarek. Myjemy i osuszamy
pieczarki, muszą być suche inaczej będą wydzielać
soki. Kroimy na grube plastry co najmniej 8 mm - 1 cm.
W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę i
masło na dużym ogniu. Kiedy piana z
masła zacznie znikać oznacza to, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, więc dodajemy
pieczarki. Potrząsamy patelnią, obracając
pieczarki, mieszając co najmniej kilka
razy.
W tym czasie
pieczarki najpierw wchłoną cały tłuszcz. Gdy tłuszcz znów pojawi się na ich powierzchni i zaczną się przyrumieniać, zdejmujemy patelnię z ognia.
Tuż przed podaniem
pieczarki doprawiamy
solą i
pieprzem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMushrooms by Julia
ChildIngredients for 4 people:30 g of butter20 g of an oil300 g mushrooms (weight to "clean")salt and pepper to tastechopped shallots or onions (I have not used it)Directions:Place the skillet over high heat with the butter and oil. As soon as you see that the butter foam has begun to subside, indicating it is hot enough, add the mushrooms. Toss and shake the pan for 4 to 5 minutes. During their sauté the mushrooms while at first absorb the fat. In 2 to 3 minutes the fat will appear on their surface, and the mushrooms will begin to brown. As soon as they have browned lightly, remove from heat. Sauté over moderate heat for 2 minutes. Sautéed mushrooms may be cooked in advance, set aside, then reheated when needed. Just before serving, mushrooms, season with salt and pepper.