ßßß
Za parę dni nowy rok, ale jeszcze w starym roku chcemy was pożegnać na słodko. Mamy dla was ciasto "Fale Dunaju". A może się skusicie i na jakąś sylwestrową domówkę je przygotujecie? W ogóle jakie macie plany na Sylwestra? Bo my, jak przystało na rockendrolowców, będziemy robić to samo co zawsze w Sylwestra. Czyli posiedzimy w kapciach przed telewizorem, poczekamy do północy, popatrzymy jak oszołomy strzelają petardami, wypijemy piwo (bo rosyjski szampan paskudny, a prawdziwy za drogi) i przewrócimy się spać. O tak, lubię to! A rano wstanę i będę myślał co by tu z Madzią dla was przygotować, żeby miło wam się czytało naszego bloga.No dobra, kończę przynudzać, podaję przepis na ciasto i do zobaczenia w nowym roku, dzieciaki :)Ciasto:kostka masła roślinnego6 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowegoolejek rumowy2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniamaliny (lub inne owoce, np. z kompotu)Krem:budyń waniliowykostka margaryny1 opakowanie cukru waniliowegoPolewa:pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wodyNajpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Potem olejek rumowy. A za nim ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Mieszamy i również wykładamy na blachę, na jasną warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń.Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem.Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto.Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)