Wykonanie

Za parę dni nowy rok, ale jeszcze w starym roku chcemy was pożegnać na słodko. Mamy dla was ciasto "Fale Dunaju". A może się skusicie i na jakąś sylwestrową domówkę je przygotujecie? W ogóle jakie macie
plany na Sylwestra? Bo my, jak przystało na rockendrolowców, będziemy robić to samo co zawsze w Sylwestra. Czyli posiedzimy w kapciach przed telewizorem, poczekamy do północy, popatrzymy jak oszołomy strzelają petardami, wypijemy
piwo (bo rosyjski
szampan paskudny, a prawdziwy za
drogi) i przewrócimy się spać. O tak, lubię to! A rano wstanę i
będę myślał co by tu z Madzią dla was przygotować, żeby miło wam się czytało naszego bloga.No dobra, kończę przynudzać, podaję przepis na ciasto i do zobaczenia w nowym roku, dzieciaki :)Ciasto:kostka
masła roślinnego6
jajek2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowegoolejek rumowy2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniamaliny (lub inne
owoce, np. z kompotu)Krem:
budyń waniliowykostka
margaryny1 opakowanie
cukru waniliowegoPolewa:pół kostki
margaryny1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodyNajpierw ciasto:
margarynę ucieramy w mikserze z
cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym
żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym.
Potem olejek rumowy. A za nim ubitą na sztywno pianę z
białek.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy
kakao i 2 łyżki
wody. Mieszamy i również wykładamy na blachę, na jasną warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy
owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być
owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Krem: przygotowujemy
budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy
margarynę z
cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony
budyń.Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem.Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto.Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)