ßßß Cookit - przepis na Rolada karpatkowa.

Rolada karpatkowa.

nazwa

Wykonanie

Kiedyś natknęłam się na zdjęcie ciasta pieniek. Nie miałam możliwości spróbowania go, ale postanowiłam zrobić coś podobnego, na pewno daleko mu do oryginału :)
Składniki:
ciasto karpatkowe:
1 szklanka wody
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
ciasto czekoladowe:
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
pół kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
pół litra mleka
budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
1 galaretka pomarańczowa
1 kostka margaryny
Na karpatkę, gotujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.
Jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę. Dzielimy na dwie części, Pieczemy każdą w blaszce na rolady (40-40),najlepiej na papierze do pieczenia.
Ciasto czekoladowe, Ucieramy żółtka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, ucieramy, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą pieczemy na takiej samej blaszce co karpatki.
Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową (cytrusową).
Masa, Gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru, do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy. Do wystudzonego dodajemy margarynę i ucieramy na gładko.
Robimy roladę,
Jedną karpatkę odwracamy by wierzch z falami był na dole, smarujemy jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, kładziemy kremem do karpatki i znów smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).
To samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym.
Możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.
Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę, by powstała jedna wielka.
Trochę pracochłonne ale efekt i podzielność gwarantowane.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2013/10/rolada-karpatkowa.html