Wykonanie
Kiedyś natknęłam się na zdjęcie ciasta pieniek. Nie miałam możliwości spróbowania go, ale postanowiłam zrobić coś podobnego, na pewno daleko mu do oryginału :)

Składniki:ciasto karpatkowe:1 szklanka
wodypół kostki
margaryny1 szklanka
mąki pszennej5
jajekciasto
czekoladowe:4
jajkapół szklanki
cukru pudrupół szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakaopół kostki
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:pół litra
mlekabudyń waniliowy na 3/4 litra
mleka1
galaretka pomarańczowa1 kostka
margarynyNa karpatkę, gotujemy szklankę
wody z
margaryną i szczyptą
soli, wsypujemy szklankę
mąki i energicznie mieszamy by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.Jak wystygnie dodajemy
jajka, ucieramy na gładką masę. Dzielimy na dwie części, Pieczemy każdą w blaszce na rolady (40-40),najlepiej na papierze do pieczenia.

Ciasto
czekoladowe, Ucieramy
żółtka z
margaryną i
cukrem, dodajemy obie
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao, ucieramy, dodajemy ubitą pianę z
białek, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą pieczemy na takiej samej blaszce co karpatki.
Czekoladowe ciasto możemy naponczować
herbatą owocową (
cytrusową).

Masa, Gotujemy na
mleku budyń z 2 łyżkami
cukru, do gorącego wsypujemy
galaretkę i dobrze mieszamy. Do wystudzonego dodajemy
margarynę i ucieramy na gładko.Robimy roladę,Jedną karpatkę odwracamy by wierzch z falami był na dole, smarujemy jedno ciasto
czekoladowe 1/4 kremu, kładziemy kremem do karpatki i znów smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto
czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).To samo robimy z drugą karpatką i
ciastem czekoladowym.Możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.

Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę, by powstała jedna wielka.

Trochę pracochłonne ale efekt i podzielność gwarantowane.