Wykonanie
Zatem dzisiaj nabraliśmy ochoty na pasztet. Prosty i pyszny. Kremowa poezja smaku,
serio. Chociaż akurat tym razem nie użyliśmy gotowej
mieszanki przypraw, sami wszystko dobraliśmy. Ale jeżeli tylko chcecie to my polecamy do tego pasztetu mieszankę "Smarowidło domowe" od Dobrej
Kiełbasy, nada się idealnie. Czyli dajecie
łopatkę,
wątróbkę,
cebulę,
masło i
mieszankę przypraw. A jeśli macie ochotę pobawić się nieco dłużej to podajemy przepis:Składniki na 2 duże słoiki (lub 3-4 mniejsze):500 g
łopatki150 g
wątróbki drobiowej2 średnie
cebule2 kulki
ziela angielskiego1
liść laurowy2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
masła1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki suszonego
rozmarynu0,5 łyżeczki suszonego
tymiankusól do smaku125 ml
wody po gotowaniu
mięsaŁopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z
zielem angielskim i
liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy
wątróbkę (bez przypraw) przez 20 minut.
Cebulę i
czosnek kroimy drobno i szklimy na
maśle. Na koniec dodajemy
rozmaryn i
tymianek, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Łopatkę i
wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy 125 ml
wody po gotowaniu
łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się
cebula. Dodajemy też resztę przypraw i
sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny,
potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)