ßßß
1-1,5 kg szynki surowej typu kulkaZalewa:2 litry przegotowanej ostudzonej wody4 łyżki soli peklowanej3 ząbki czosnku2 listki laurowe5 ziaren pieprzu ziarnistego2 ziarenka ziela angielskiegoDodatkowo:kostka mięsnamajeranekrozmarynczosnek granulowanypapryka mielona czerwonaSól peklowaną rozpuścić w wodzie, dodać obrany czosnek, liść laurowy, pieprz ziarnisty, angielskie ziele.Szynkę związać sznurkiem nadając jej ładny kształt.W garnku umieścić szynkę i zalać przygotowaną zalewą do całkowitego przykrycia.Szynkę odstawić w chłodne miejsce ( np do lodówki) na 3-5 dni przewracając codziennie aby przyprawy równomiernie się wchłonęły.Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć i natrzeć przyprawami.Szynkę umieścić w lodówce na 2-3 godziny.Po tym czasie szynkę umieścić w rękawie foliowym, rozkruszyć kostkę mięsną, wlać 1 szklankę wody i piec w temp. 180°C przez 1,5-2 godzin.Pod koniec pieczenia można naciąć rękaw aby szynka się ładnie przyrumieniła.Upieczoną szynkę wystudzić.Smacznego!!
