ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Szynka domowa pieczona - ten smak, ten aromat jest niepowtarzalny i nie ma nic wspólnego ze sklepową szynką najlepszej jakości i najbardziej swojskiej jaką można dostać.
A tak niewiele trzeba aby samemu przygotować taką aromatyczną i zdrową wędlinę, bez konserwantów i ulepszaczy!!…
Szynka pieczona często gości na moim stole i należy do ulubionych wędlin mojej rodziny.
Przygotowuję ją zawsze na święta a także bez okazji gdy znudzą się nam te kupne i n a szpikowane chemią.
Można ją spożywać na zimno do sałatek i kanapek, ale również jest bardzo smaczna na ciepło.
Gorąco polecam!!
1-1,5 kg szynki surowej typu kulka
Zalewa:
2 litry przegotowanej ostudzonej wody
4 łyżki soli peklowanej
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo:
kostka mięsna
majeranek
rozmaryn
czosnek granulowany
papryka mielona czerwona
Sól peklowaną rozpuścić w wodzie, dodać obrany czosnek, liść laurowy, pieprz ziarnisty, angielskie ziele.
Szynkę związać sznurkiem nadając jej ładny kształt.
W garnku umieścić szynkę i zalać przygotowaną zalewą do całkowitego przykrycia.
Szynkę odstawić w chłodne miejsce ( np do lodówki) na 3-5 dni przewracając codziennie aby przyprawy równomiernie się wchłonęły.
Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Szynkę umieścić w lodówce na 2-3 godziny.
Po tym czasie szynkę umieścić w rękawie foliowym, rozkruszyć kostkę mięsną, wlać 1 szklankę wody i piec w temp. 180°C przez 1,5-2 godzin.
Pod koniec pieczenia można naciąć rękaw aby szynka się ładnie przyrumieniła.
Upieczoną szynkę wystudzić.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/szynka-pieczona