Wykonanie
Szynka domowa pieczona - ten smak, ten aromat jest niepowtarzalny i nie ma nic wspólnego ze sklepową
szynką najlepszej jakości i najbardziej swojskiej jaką można dostać.A tak niewiele trzeba aby samemu przygotować taką aromatyczną i zdrową
wędlinę, bez konserwantów i ulepszaczy!!…
Szynka pieczona często gości na moim
stole i należy do ulubionych
wędlin mojej rodziny.Przygotowuję ją zawsze na święta a także bez okazji gdy znudzą się nam te kupne i n a szpikowane chemią.Można ją spożywać na zimno do sałatek i kanapek, ale również jest bardzo smaczna na ciepło.Gorąco polecam!!
1-1,5 kg
szynki surowej typu kulkaZalewa:2 litry przegotowanej ostudzonej
wody4 łyżki
soli peklowanej3 ząbki
czosnku2
listki laurowe5 ziaren
pieprzu ziarnistego2 ziarenka
ziela angielskiegoDodatkowo:kostka
mięsnamajeranekrozmarynczosnek granulowany
papryka mielona czerwona
Sól peklowaną rozpuścić w wodzie, dodać obrany
czosnek,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty,
angielskie ziele.
Szynkę związać sznurkiem nadając jej ładny kształt.W garnku umieścić
szynkę i zalać przygotowaną zalewą do całkowitego przykrycia.
Szynkę odstawić w chłodne miejsce ( np do lodówki) na 3-5 dni przewracając codziennie aby
przyprawy równomiernie się wchłonęły.Po tym czasie
szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć i natrzeć
przyprawami.
Szynkę umieścić w lodówce na 2-3 godziny.Po tym czasie
szynkę umieścić w rękawie foliowym, rozkruszyć kostkę
mięsną, wlać 1 szklankę
wody i piec w temp. 180°C przez 1,5-2 godzin.Pod koniec pieczenia można naciąć rękaw aby
szynka się ładnie przyrumieniła.Upieczoną
szynkę wystudzić.Smacznego!!