ßßß

Składniki:1-1,5 kg surowej szynki2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsaMarynata:4 łyżki oleju2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki wody3-4 zmiażdżone ząbki czosnku1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu)4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu)4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu)1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)1/1 łyżeczki pieprzuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu).4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało.5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić.Smacznego!!!Źródło: Domowe potrawy