Wykonanie
Poszukujecie przepisu na domową
wędlinę na kanapkę, a nawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda!
Składniki:1-1,5 kg
surowej szynki2-3
listki laurowe do wyłożenia na wierzch
mięsaMarynata:4 łyżki
oleju2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
wody3-4 zmiażdżone ząbki
czosnku1 łyżeczka
kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu)4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu)4 ziarenka
ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu)1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej
papryki1 łyżeczka
soli (najlepiej morskiej)1/1 łyżeczki
pieprzuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.2.
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3
liście laurowe.
Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.3.
Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu).4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości
mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by
mięso się zrumieniało.5. Jeśli przeznaczamy
mięso na
wędlinę do
pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić.Smacznego!!!Źródło: Domowe potrawy