Wykonanie
Siedzę sobie w domu i leniuchuję, dzień wolnego sobie zrobiłem :) Ale ile można leniuchować, powoli to się nudne zaczyna robić... Zabrałem się więc za to co lubię najbardziej (nooo, może nie najbardziej, ale dosyć lubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że
Madzia za godzinę z pracy
wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą
kurczakowe udka w
sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić
ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery
razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie z 5 minut.
Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym
czosnku,
słodkiej papryce i
chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść dobrze. Ale będzie też deser! Właśnie jestem w trakcie robienia słodkich
bułek z nadzieniem z
marmolady mandarynkowej!A za
mąkę na
bułki dziękuję sklepowi e-
maka.pl . Natomiast
marmoladę mandarynkową mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl .520 g
mąki orkiszowej typ 5506 g
suszonych drożdzy2
jajka200 ml
mleka3 łyżki
cukru50 g
masła1 łyżeczka
solimarmolada mandarynkowa do nadzieniaI bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz
marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle nie przylegające do dłoni.
Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 12 części, lepimy kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę
marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby
marmolada nam nie wypłynęła. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem ku dołowi i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Smarujemy po wierzchu
mlekiem i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni.Prawdę mówiąc mi na 2
bułki zabrakło już dżemiku i zrobiłem je bez żadnego nadzienia. Smakowały tak samo doskonale :) Coś na wzór
chałki z tego wyszło, tylko w kształcie
bułek.Smacznego! :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)