Wykonanie
Piekłam już
bułki na
maślance więc teraz przyszła kolej na
jogurtowe. Jest to kolejny krok w stronę wypieku
chleba, do którego się przymierzam. Narazie skupiam się na małych bułeczkach aby pewnego dnia.......:) Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:250 g
mąki1 łyżka
cukru3/4 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
suszonych drożdży100g
jogurtu60 g
mleka1
jajko(1/2 do ciasta i 1/2 do posmarowania
bułek)30 g
masłaWszystkie składniki wymieszać w maszynie do pieczenia w programie do zagniatania ciasta lub ręcznie.Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wyłożyć na blat posmarowany
olejem, zrobić wałek i pokroić na 10 kawałków. Zrobić bułeczki , obtoczyć w
oleju i ułożyć w malutkiej tortownicy , dość blisko bułeczka przy bułeczce(tortownica też posmarowana
olejem). Nakryć tortownicę ściereczką i zostawić do rośnięci. Posmarować roztrzepanym
jajkiem (te co zostało) i posypać ziarnem
sezamu lub
maku. Piec w 200 stopniach ok 20-25 minut. Studzić na kratce.Smacznego:)