ßßß
Składniki:190 ml letniego mleka- u nas owsiane35 g gęstego jogurtu70 g miękkiego masła25 g świeżych drożdży1 jajko500 g mąki pełnoziarnistejSzczypta soliŁyżeczka cukruWykonywanie:Drożdże rozkrusz do miseczki, wsyp cukier i pół szklanki letniego mleka. Wymieszaj całość. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki i wlej drożdże. Wyrób ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli użyjesz sprzętu, zajmie to chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie uformuj kulkę i wyrób okrągły, płaski placek. Podziel go na 8 trójkątów. Zwijaj je zaczynając od szerszej strony. Układaj rogale na blaszce do pieczenia, wyłożonej matą do pieczenia. Pozostaw rogale na 10 minut aż trochę urosną, i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 30-25 minut. Są świetne na słodko jak i w wersji wytrawnej.