Wykonanie
Witajcie po dłuższej przerwie.Jakoś tak się złożyło, że blogowanie odeszło na dużo dalszy
plan, choć oczywiście nie gotowanie.W ramach pokuty i zadość uczynienia dzielę się dwoma jesiennymi przepisami.
Dynia to moje ulubione jesienne warzywo.
Mogę ją spożywać pod każdą postacią, ale rozgrzewająca zupa z dyni z dużą ilością
ziół to pozycja obowiązkowa. Zwłaszcza w okresie chorobowym.Surowe batonki owsiane z karobem to zdrowa propozycja na coś słodkiego. Bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki i włożyć do lodówki.
Zupa dyniowa z
batatami:1 mała
dynia lub pół średniej2 duże
bataty1 duża
marchew1 duża
pietruszka (korzeń)1/2 średniej
cebuli2 duże ząbki
czosnkułodyżka świeżego
rozmarynuszczypya
suszonej szałwiiłyżeczka
lubczyku (może być suszony)1 łyżka
oleju kokosowego lub rzepakowego
sól i
pieprzWarzywa obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Czosnek zgniatamy.Gotujemy ok 2 litry
wody, wrzucamy
marchew,
pietruszkę,
cebulę i
czosnek, gotujemy ok 7 minut.Po tym czasie dodajemy
dynię,
bataty oraz
rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu aż
dynia i
batatty będą miękkie. Dodajemy
rozmaryn,
szałwię oraz
olej. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 7 minut.Przed podaniem wyławiamy gałązkę
rozmarynu, możemy zblendować na krem i podać z gęstą kwaśną
śmietaną.Surowe batoniki owsiane:1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
daktyli2 dużę łyżki
masła orzechowego1/2 szklanki
syropu z agawy lub
miodu1/2 szkalnki
orzechów nerkowca1 łyżka
otrębów żytnich+ ewentualnie
olej kokosowyDaktyle moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut.
Orzechy nerkowca mielimy w młynku lub tłuczemy w moździerzu.Namoczone
daktyle drobno kroimy.
Płatki owsiane,
orzechy,
daktyle i
otręby razem mieszamy w misce. Dodajemy
masło orzechowe i
syrop z agawy i dokłądnie mieszamy, możemy użyć do tego blendera.Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy
olej kokosowy.Masę wykładamy do foremki, wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie masę kroimy na batoniki i wkładamy do lodówki na 2 godziny Każdy batonik możemy owinąć papierem do pieczenia.Batoniki moga być w lodówce nawet do tygodnia.Smaczego!