ßßß Cookit - przepis na Lekko pikantne naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem

Lekko pikantne naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Bardzo sycące, niewiarygodnie smaczne i rozpływające się w ustach. Szybkie i łatwe do zrobienia, a nieźle się prezentują. Mogą nawet uchodzić za wykwintne danie, jeśli nie mamy do czynienia z jakimiś snobami do potęgi entej ;)
Składniki na 6 naleśników :
Na ciasto :
2 szklanki mleka sojowego lub 1 szklanka wody i mleka ( łatwiej będą się smażyć przy samym mleku )
1 i 1/2 szklanki mąki
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 szczypty soli
2 łyżki oleju + do smażenia
Na farsz :
Paczka mrożonego szpinaku
8 pieczarek
10 czarnych i 10 zielonych oliwek
1 czerwona ostra papryczka
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, odrobina mleka sojowego
Na sos beszamelowy :
po dwie łyżki margaryny wegańskiej i mąki
szklanka mleka roślinnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo pomidor pokrojony w plastry, olej do smażenia, margaryna do smarowania blachy, bułka tarta
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki na ciasto miksujemy i smażymy na natłuszczonej patelni cienkie naleśniki, powinno nam wyjść 6. Siekamy w piórka cebulę i pieczarki w plasterki i podsmażamy na oleju/oliwie, gdy zmiękną dodajemy mrożony szpinak i czekamy, aż się rozmrozi i zagotuje. W międzyczasie siekamy w plasterki oliwki i drobno kroimy papryczkę. Gdy szpinak już "dojdzie", dolewamy odrobinę mleka i starty czosnek, smażymy aż trochę zgęstnieje. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy do odpowiedniej dla nas konsystencji, byle nie za gęste ( jeśli tak się stanie, to dodajemy niewiele wody). Dodajemy ocet, przyprawiamy, odstawiamy z ognia. W małym garnku topimy margarynę, smażymy ją z mąką, a jak już się zbrązowi to dolewamy mleko i mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Gotujemy aż do zgęstnienia, przyprawiamy pieprzem i solą oraz niewielką ilością gałki. Na 1/4 naleśnika ( w jego kąt ) nakładamy farsz, zawijamy w chusteczkę. Każdy naleśnik układamy na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, polewamy beszamelem i układamy po 2 plasterki pomidora. Pieczemy aż pomidor nam się zarumieni. Podajemy z sałatą, ja swoją podałam z dressingiem orzechowym, który wyglądał mniej więcej tak : zmieszałam 4 łyżki mleka sojowego z łyżką tahini, dwoma łyżkami oleju, łyżką octu winnego, cukrem, pieprzem i solą, to na porcję sałaty w miseczce od płatków, dla jednej osoby. Smacznego :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/06/lekko-pikantne-nalesniki-ze-szpinakiem.html