Wykonanie
Postanowiłam zrobić coś na ciepło na kolację. A że w domu
mieli być goście to akurat była okazja;)Miałam w lodówce 2 małe
cukinie, dokupiłam 4 twarde
pomidory i przygotowałam coś co widziałam kiedyś w "Doradcy smaku" odc 58. Przepis zmodyfikowałam.Przyznam się, że trzeba bardzo uważać na
pomidory, bo mi kilka się "rozłożyło" ale w smaku coś nie do opisania, nawet jeśli nie lubi się
cukinii...

Składniki na 8 osób:2
cukinie4 duże twarde
pomidory2
szalotki1-2 ząbki
czosnku500g
mięsa mielonegojajkosól morskapieprz czarny mielony (ja miałam świeżo mielony z młynka)mielona
słodka paprykazioła prowansalskie / bazylia/
oregano (według własnych upodobań)
natka z
pietruszkioliwa z oliwekPrzygotowanie:
Cukinię umyj, pokrój na duże kawałki i wydrąż środek tak aby powstały miseczki.
Pomidory umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ.Gotowe miseczki z
cukinii włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw
solą i pierzem, nalej odrobinę
oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190st C. Piecz aż będzie miękki, dodaj
pomidora i piecz kilka minut.Wydrążony miąższ z
cukinii i
pomidora pokrój na drobne kawałki.
Szalotki opłucz i drobno pokrój.Na patelnię wlej
oliwę z oliwek, wrzuć
szalotką. Jak ta się zeszkli dodaj warzywa. Odparuj
wodę z warzyw. Zdejmij masę z ognia i ostudź ją.Do miski wrzuć
mięso mielone, dodaj
jajko, ostudzone warzywa i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodaj
sól,
pieprz,
paprykę,
zioła oraz pokrojoną drobno
natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.Włącz piekarnik i nastawZ piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.Podlewamy je delikatnie
wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 15-20minut.Ja podałam z
ryżem curry z
marchewką (bez
groszku, bo A nie lubi :P )Smacznego ;)