ßßß
Składniki na 8 osób:2 cukinie4 duże twarde pomidory2 szalotki1-2 ząbki czosnku500g mięsa mielonegojajkosól morskapieprz czarny mielony (ja miałam świeżo mielony z młynka)mielona słodka paprykazioła prowansalskie / bazylia/ oregano (według własnych upodobań)natka z pietruszkioliwa z oliwekPrzygotowanie:Cukinię umyj, pokrój na duże kawałki i wydrąż środek tak aby powstały miseczki.Pomidory umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ.Gotowe miseczki z cukinii włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pierzem, nalej odrobinę oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190st C. Piecz aż będzie miękki, dodaj pomidora i piecz kilka minut.Wydrążony miąższ z cukinii i pomidora pokrój na drobne kawałki.Szalotki opłucz i drobno pokrój.Na patelnię wlej oliwę z oliwek, wrzuć szalotką. Jak ta się zeszkli dodaj warzywa. Odparuj wodę z warzyw. Zdejmij masę z ognia i ostudź ją.Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj jajko, ostudzone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, paprykę, zioła oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.Włącz piekarnik i nastawZ piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 15-20minut.Ja podałam z ryżem curry z marchewką (bez groszku, bo A nie lubi :P )Smacznego ;)