Wykonanie
Pamiętacie przepis na faszerowane
papryki ( klik), który testowałam dla
sieci Intermarche? Kupiłam wtedy trochę za dużo
papryki i
mielonego mięsa. Zostało też trochę
kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy,
między innymi krojone
pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w
sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne!A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez
sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link pelnywozek.pl, aby wziąć w nim udział. Zachęcam, bo nagrody świetne :) Do wygrania aż 200
bonów, każdy wartości 300 zł!

składniki na pulpety 11 - 12 sztuk300 g
mielonego mięsa wieprzowego1
jajko, lekko roztrzepane1/4 szklanki
kaszy kuskus1 łyżeczka
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
pieprzu cayennepęczek
pietruszki, posiekanejszczypta
soli morskiejświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oleju lub
oliwa z oliwekNa sos
paprykowy1/2
papryki - zielonej1/2 czerwonej390 g opakowanie krojonych
pomidorów1
czerwona cebula2 - 3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
bulionudo podania
ryż lub
kaszaprzygotowanieKlopsy :
Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem
oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać
soli i
pieprzu i
papryki. Zmoczonymi
wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać
olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu.
Sos pomidorowo paprykowy :
Papryki umyć, pozbawić pestek, połowę każdej odłożyć, a drugą pokroić w drobne paski. Na patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę. Smażyć 2- 3 minutyDodać
paprykę i posiekany
czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać
pomidory, 1/2 szklanki
bulionu, nieco
oliwy i
przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut.Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut. Podawać z
ryżem lub
kaszą. Smacznego!







