Wykonanie
Przepis na tę
cukinię znalazłam kiedyś dawno temu w gazecie, bardzo, bardzo dawno temu i co jakiś czas „pakuję” piękną zieloną
cukinię do słoiczków i konserwuję. Co prawda moi konserwatywni faceci nie przepadają za nią, ale mnie smakuje i jeszcze paru innym osobom też.
Przepis jest bardzo prosty, można
rzec tradycyjny i przypomina konserwowanie
ogórków …. ale można go modyfikować na przeróżne sposoby. Robiłam już na bardziej ostro – dodając więcej
papryczki chili, robiłam też na bardziej słodko – dodając do przepisu prawdziwego
miodu. Próbowałam też z
ziołami (prawdziwy
rozmaryn,
tymianek) ale to nie był najlepszy pomysł i z
oliwą :)Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was również inspiracją i że podzielicie się ze mną swoimi dokonaniami :)
Co będzie potrzebne:2 duże
cukinie2 litry
wody2 szklanki
octu (w oryginale było 750ml ale uważam, że to stanowczo za dużo jak na
cukinię i mój smak)2 łyżki
soli kamiennej1 szklanka
cukruchrzankoper zielony (najlepiej same koszyczki)
pieprz w ziarnachświeża
papryczka chili (jeśli nie lubicie zbyt ostrych smaków to lepiej oczyścić ją z nasion)
czosnekziele angielskieJak wykonać:Na samym początku zrobić zalewę, którą trzeba wystudzić, zanim się nią zaleje
cukinię w słoikach.Należy zagotować
wodę z
cukrem,
solą i
octem, wymieszać i wystudzić.
Cukinię oczyścić z miękkiego miąższu i pestek (jeśli są) i pokroić w paski.Na dnie słoika położyć mały kawałeczek
chrzanu,
czosnek (ja lubię
czosnek więc
daję po 2-3 ząbki na słoik), kilka ziaren
czarnego pieprzu,
gorczycy,
ziela angielskiego i
koper (
koper można dać na sam wierzch – jak kto woli ;) )Następnie poukładać w słoikach (dość ciasno) pokrojoną w paski
cukinię.Gdy zalewa jest już chłodna - zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 10-20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem.Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Cukinia jest doskonała jako dodatek do
mięs i innych dań obiadowych i jest smaczna.