Wykonanie
Wróciłam do domu głodna niczym stado wilków i musiałam zrobić sobie szybko coś do jedzenia. Padło na
sałatkę i rzeczywiście była gotowa po pół godzinie. Bardzo mi smakował lekko rozpuszczony od gorących kawałków
kurczaka ser. Obiad był pyszny, i choć lekki, to całkiem solidnie się najadłam.


Składniki na 1 osobę :50-80 g.
fileta z kurczaka30 g.
sera camembertgarść
rukoligarść poszatkowanej
kapusty pekińskiejgarść mieszanki
sałat0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki2 łyżki
sosu słodko-kwaśnego1-2 krople
oleju sezamowegosól,
pieprz do smaku1 łyżka
oleju do smażeniaSos :2 łyżki
oliwy3 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnejszczypta
soli i
cukru do smaku1 łyżka
soku z cytryny1-2 krople
oleju sezamowegoDodatkowo :
sezam do posypania (u mnie czarny)Przygotowanie :
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Oprószam je
solą,
pieprzem i
słodką papryką, wlewam
sos słodko - kwaśny i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut. W tym czasie na talerzu układam warzywa, a na nich pokrojony w kawałki
ser. Przygotowuję sos (najłatwiej to zrobić w małym, zakręcany słoiku): mocno potrząsając mieszam
wodę z sokiem z
cytryny,
solą i
cukrem, a gdy te się rozpuszczą dodaję
oliwę i
olej sezamowy. Jeszcze kilka
razy potrząsam słoikiem. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i wrzucam kawałki
kurczaka. Smażę je pod pokrywką, mieszając, 10 minut. Następnie jeszcze gorące układam na kawałkach
sera, polem całość sosem i posypuję
sezamem.Przepis autorski.