ßßß
Składniki:2 szklanki suchej soczewicy1 szklanka suchej kaszy jaglanejCebulaZąbek czosnku3 ogórki kiszone2 liście laurowe i ziela angielskie3 łyżki sosu sojowego100ml oleju + trochę do smażenia· Przyprawy: lubczyk, suszona natka, koperek, tymianek, sól, pieprz – każdej po szczypcieKaszę i soczewicę gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wyjmujemy ziele i liście, dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.W dużej misce łączymy kaszę, soczewicę, smażoną cebulę z czosnkiem, olej, sos sojowy i suszone zioła. Miksujemy na gładką masę.Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę (im drobniejsza, tym pasztet mniej będzie się kruszył podczas krojenia). Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Przekładamy pasztet do blaszki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez noc, a rano rozpoczynamy konsumowanie JSmacznego!