ßßß
Składniki na średnią blachę:4 jajka0,6 kg dyni piżmowej (masłowej)1 2/3 szklanki mąki pszennej1 1/2 szklanki miałkiego cukru3 łyżki oleju1 szklanka rodzynek3 łyżki kakao3 małe opakowania cukru waniliowego1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sodyDynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.