Wykonanie
Kolejna odsłona
brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem.

na 20 mini szaszłyków
brukselka - 20 dużych kulek
szynka,
boczek lub inna
wędlina- 20 kawałków
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania
sól,
pieprz, 1 łyżeczka
cukru,
oliwa, 3 ząbki
czosnku,
bułka tarta.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem
brukselkę zalać bardzo zimną
wodą i pozostawić na godzinę. Następnie
brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką
cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
Brukselkę i
pomidorki przekroić na pół.
Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona
brukselka była po bokach a w środku
szynka,
ser i
pomidor.Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać
oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym
czosnkiem i posypać
bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.