Wykonanie
Delikatny słodko kwaśna zupa ze świeżych
pomidorów. Idealna, gdy podaje się ją z
dojrzewającą szynką i grzankami. Składniki podane poniżej starczą do przygotowania czterech porcji zupy - ich ilość może wydawać się duża, ale zupa nie jest zalewana
bulionem więc nie ma jej zbyt wiele, za to wiele w niej smaku.Warto przygotować naprawdę dużą patelnię, bo tylko ona będzie nam potrzebna do przygotowania tej zupy.3 duże
cebule4 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwej2 łyżki
octu balsamicznegoszczypta
cukrusólpieprz3 kg dojrzałych słodkich
pomidorów100 g
szynki wędzonej, może być dojrzewająca- Rozgrzewamy patelnię,
szynkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na chrupko na odrobinie
oliwy z oliwek.- Zdejmujemy
szynkę i na tej samej patelni smażymy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i przeciśnięty przez prasę
czosnek. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym i szczyptą
cukru. Smażymy do momentu karmelizacji
cebuli.-
Pomidory myjemy i kroimy w większe cząstki. Można robić to razem ze skórą i pestkami - na koniec zupa będzie przecedzana przez sito.-
Pomidory smażymy do momentu, w którym się rozpadną, ale nie odparuje z nich sok. Następnie wszystko miksujemy oraz przecieramy przez sito.Smacznego:)
