Dziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-)brukselka 200 gszynka lub boczek- 5 plastrówpomidory - 2 sztukiciasto francuskie - 1 opakowaniemasło 80 gbułka tarta3 ząbki czosnku1 łyżeczka cukrusól, pieprz, zioła do zapiekanekBrukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do schłodzenia.Brukselki przekroić na połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry.Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut.Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą.Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.