Wykonanie
Pewno spytacie, jaki wynik mecza we wsi naszej. Ano, wynika ni ma, gdyż ponieważ albowiem zawodnicy pod sklepem się wzięli przetrenowali i do dzisiej trzeźwiejo. Ale zagryche do mecza i tak mamy uszykowano, jakby znienacka potrzeba na nią najszła.
Składniki:1 duża główka
czosnku1 opakowanie
ciasta francuskiego200 g roztopionego
masła60 g
orzechów włoskichbułka tartasól,
pieprzSposób przygotowania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Orzechy włoskie drobno kruszymy. Płat
ciasta francuskiego tniemy, zaczynając od krótszego
boku, w paski o szerokości ok. 5 cm, a następnie przekrajamy je na pół.Każdy pasek smarujemy roztopionym
masłem, a następnie posypujemy odrobiną
czosnku,
orzechów i przypraw na całej długości. Rolujemy paski, podwijając brzegi do środka tak, by stworzyć szczelnie zamknięte „paczuszki”. Każdą z nich zanurzamy w pozostałym
maśle i obtaczamy w
bułce tartej.Układamy zawiniątka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 – 30 minut.Po upieczeniu można, jak kto lubi tłusto i porządnie, wrzucić do rozgrzanej frytkownicy na ok. 1 minutkę –
bułka ładnie się wówczas obsmaży!