ßßß Cookit - przepis na Zagrycha do meczu: Zawiniątka z czosnkiem i orzechami

Zagrycha do meczu: Zawiniątka z czosnkiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Pewno spytacie, jaki wynik mecza we wsi naszej. Ano, wynika ni ma, gdyż ponieważ albowiem zawodnicy pod sklepem się wzięli przetrenowali i do dzisiej trzeźwiejo. Ale zagryche do mecza i tak mamy uszykowano, jakby znienacka potrzeba na nią najszła.
Składniki:
1 duża główka czosnku
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g roztopionego masła
60 g orzechów włoskich
bułka tarta
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Orzechy włoskie drobno kruszymy. Płat ciasta francuskiego tniemy, zaczynając od krótszego boku, w paski o szerokości ok. 5 cm, a następnie przekrajamy je na pół.
Każdy pasek smarujemy roztopionym masłem, a następnie posypujemy odrobiną czosnku, orzechów i przypraw na całej długości. Rolujemy paski, podwijając brzegi do środka tak, by stworzyć szczelnie zamknięte „paczuszki”. Każdą z nich zanurzamy w pozostałym maśle i obtaczamy w bułce tartej.
Układamy zawiniątka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 – 30 minut.
Po upieczeniu można, jak kto lubi tłusto i porządnie, wrzucić do rozgrzanej frytkownicy na ok. 1 minutkę – bułka ładnie się wówczas obsmaży!
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/06/21/zagrycha-do-meczu-zawiniatka-z-czosnkiem-i-orzechami