Wykonanie
Szukając inspiracji dla grillowanego
łososia, spojrzałam na
bagietkę i pomyślałam, że mój
łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym
pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co
łosoś. Pod uwagę
brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na
ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np.
ziołami prowansalskimi i dużą ilością
czosnku. Sam
łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem
ciasta drożdżowego owinęłam
łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam
łosoś w środku chrupiącego
ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z
sałatą miodową i
lodami z
natki pietruszki. Było przepysznie.

Składniki dla 4 osób:500 g surowego
łososia norweskiegodo marynaty:
sól,
pieprz ziołowy, 4 łyżki
olejuciasto drożdżowe:1
jajko30 ml
oleju1/2 szklanki
mleka1/4 kostki
drożdży200 - 250 g
mąki pszennejsól,
pieprz,
zioła prowansalskie, 3 ząbki
czosnkulody z
pietruszki:200 g
serka mascarpone150 ml
śmietany 30%duży pęczek
natki pietruszkibiały pieprz,
sólsałata miodowa:główka
sałatysos do
sałaty:1 łyżka
miodu gryczanego (lub innego)1 łyżka
musztardysok z 1/2
cytryny3 łyżki
oleju
Najlepiej dzień wcześniej przygotować
lodyNatkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej
serek oraz
natkę. Wszystko jeszcze raz ubić i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem, następnie czynność tą powtarzać około 4-5
razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia
lodów.Jeżeli macie maszynkę do robienia
lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana.Przygotowanie
łososiaFilety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski
łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Przygotowujemy ciasto
ziołoweW ciepłym
mleko rozpuszczamy
drożdże, dodajemy rozbełtane
jajko,
oliwę,
przyprawy, zmiażdżony
czosnek i
mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać
mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Przygotowujemy
sałatęMusztardę,
miód,
sok z cytryny i
olej dokładnie ze sobą mieszamy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem.Wyjmujemy
łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków.Z wyrośniętego
ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki o długości ok 15-20 cm i średnicy około 2 cm i owijamy nim
łososia. Końce ciasta mocno doklejamy do patyczków aby się nie odkleiły. Gotowe zawijasy grillujemy na średnim ogniu po 5 minut z 4 stron. Po 20 minutach grillowania danie będzie gotowe do spożycia. Ciasto chrupiące i pachnące
czosnkiem a w środku wilgotny i smaczny
łosoś.