Wykonanie
Łosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem
miodu zyskał ciekawą nutę
smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i
czosnkowego akcentu.
Sałatka z liści
botwinki i
pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent.

Na 4 osobyokoło 700-800 g
łososia norweskiegomarynata:2
pomarańcze2 łyżeczki
musztardy3 łyżki
miodu4 ząbki
czosnkusól,
pieprz cytrynowykruszonka:4 kromki lekko czerstwego
chleba pszennego3 ząbki
czosnkusok z 1/2
cytryny1 łyżka
masła2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkisólsałatka z
botwinki:pęczek liści
botwinki2
pomarańczeok. 1/3 główki
sałaty1 nieduża
rzodkiewka typu sopel
lodusos to sałatki:1 łyżka
musztardy,1 łyżka
miodu,sok z 1/2
cytryny4-5 łyżek
oliwy
1. Przygotowujemy marynatę:
Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu
pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (
czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety
łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy
rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.2. Przygotowujemy kruszonkę:
Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki.
Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony
chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony
czosnek,
sok z cytryny oraz
sól.3. Przygotowujemy
sałatkę: Liście
botwinki i
sałaty rwiemy na kawałki.
Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki,
rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy.

4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia.5. Kawałki
łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z
sałatką z
botwinki.