Wykonanie
Sałata salanova. Słyszeliście? Ja przyznam się, że pierwszy raz słyszę i przyrządzam takową
sałatę. A wszystko przez to, że w moim ulubionym sklepie leżała sobie spokojnie na półce i to w promocyjnej cenie, aż 0.99 zł. za sztukę. No i się skusiłam i zakupiłam.
Sałata zielona, końcówki ma lekko bordowe, listki małe, delikatnie w głębie zrolowane. W smaku
powiem szczerze bardzo przypomina zwykła
sałatę masłową. Ale warto przy okazji wypróbować :) Z
pomarańczą i
sosem winegret smakuje naprawdę wybornie. Oczywiście jeśli nie mamy dostępu do
sałaty salanowa, można użyć każdej
zielonej sałaty. Polecam:)Składniki- głowka
sałaty salanova-
pomarańcza na
sos winegret- pól
cytryny-
musztarda delikatesowa 1 płaska mała łyżeczka-
oliwa z oliwek 2 łyżki-
sól,
pieprz do smakuWykonanie
Sałete dokładnie opłukałam i osuszyłam ułożyłam w miseczce.
Pomarańczę obrałam ze skórki i wykroiłam białe błonki, pokroiłam w grubsze kawałki i wyłożyłam na
sałatę. Do małego słoiczka wlałam wyciśnięty sok z połowy
cytryny, dwie łyżki
oliwy,
musztardę,
sól i
pieprz. Słoiczek zakręciłam i potrząsałam nim tak długo aż składniki sosu się połączyły. Powstałym
winegretem polałam
sałatę i tuz przed podaniem delikatnie wymieszałam.Smacznego :)