ßßß Cookit - przepis na aromatyczne paluchy czosnkowe!

aromatyczne paluchy czosnkowe!

nazwa

Wykonanie

smakują pysznie, z mocno czosnkowym aromatem. dodatek ziół prowansalskich też robi swoje. najlepsze jeszcze cieplutkie, prosto z piekarnika. a oryginalny przepis znalazłam tu :)
PS chyba uzależniam się od ciasta drożdżowego...
Składniki na ok. 20-25 paluchów (w zależności od wielkości) na ciasto:
0,5kg mąki pszennej + 1 czubata łyżka
50g drożdży świeżycj
2 łyżki cukru
1 szklanka + 1/4 szklanki ciepłego mleka
1 roztrzepane jajko
3/4 łyżeczki soli
odrobina oleju
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy 1 łyżkę mąki, 2 łyżki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Kiedy zaczyn już wyrośnie możemy zabrać się za kolejny etap. W dużej misce mieszamy 0,5kg mąki, 1 szklankę ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, jajko, sól i dolewamy troszkę oleju. Mieszamy i wyrabiamy ciasto do gładkości, odstawiamy na 15 minut do podwojenia objętości.
Teraz możemy zająć się smarowidłem. Potrzebujemy:
1 duże roztrzepane jajko
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
3/4 łyżeczki soli
zioła prowansalskie
Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Kiedy ciasto już wyrośnie, odrywamy jego kawałek, przekładamy na stolnicę, wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go naszym smarowidłem, a następnie kroimy na 2-3cm grubości paski. Każdy pasek składamy na pół i skręcamy na w przeciwne strony (dokładnie możecie to zobaczyć na zdjęciach w oryginalnym przepisie :)).
Kładziemy nasze paluchy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je jeszcze smarowidłem po wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Smacznego! :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2012/11/aromatyczne-paluchy-czosnkowe.html