Wykonanie
Niech was nie zwiedzie tytuł, jest tu
mięso i to wcale niemało. Dla naszego "mięsojada" kotlet równa się
mięsko, więc jadła bez marudzenia. Tym bardziej, że obiad robił tata. Kotleciki można zrobić z
sosem pieczarkowym, ale na jesieni byłaby to profanacja. Szczególnie w tym roku, gdy lasy (w właściwie znajomi i rodzina) obdarowały nas pokaźną ilością
grzybów.Składniki na 12-14 kotletówCzas przygotowania: 1 - 1 , 5 godzinySkładniki:Sos z
suszonych grzybów300 ml
mleka2 czubate łyżki
mąki50 g
masła40 g
suszonych grzybów250 ml wrzącej
wody1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiprzyprawy: 1/2 łyżeczki
majeranku,
sól,
pieprzKotlety100 g
kaszy gryczanej500 g
mięsa mielonego wieprzowego2
jajka1/2 posiekanej w drobną kostkę
cebuli3 ząbki
czosnkuprzyprawy : 1 łyżeczka
czerwonej papryki, 1 łyżeczka
rozmarynu, 1 łyżeczka
soli,
pieprzbułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażeniaPrzygotowanie
Sos grzybowyGrzyby wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą
wodą i przykrywamy na około 15 minut.W garnuszku rozpuszczamy
masło. Przesiewamy
mąkę, szybko mieszając rózgą. Dolewamy
mleko małymi partiami, cały czas mieszając. Kolejne partie
mleka dodajemy, gdy sos zaczyna gęstnieć. Przygotowując beszamel trzeba zachować cierpliwość i powoli dolewać
mleko, a ż otrzymamy delikatny, aksamitny sos.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajmy do sosu wraz z
wywarem grzybowym. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.Następnie dodajemy
majeranek,
sól,
pieprz,
pietruszkę i
sos sojowy.Jeszcze chwilę, około 2-3 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby sos nie przywarł do garnka.Kotlety
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.Przestudzoną
kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami.Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.Kotleciki polewamy sosem i podajemy z ulubioną surówką.