ßßß Cookit - przepis na Kotlety gryczane z aromatycznym sosem grzybowym

Kotlety gryczane z aromatycznym sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Niech was nie zwiedzie tytuł, jest tu mięso i to wcale niemało. Dla naszego "mięsojada" kotlet równa się mięsko, więc jadła bez marudzenia. Tym bardziej, że obiad robił tata. Kotleciki można zrobić z sosem pieczarkowym, ale na jesieni byłaby to profanacja. Szczególnie w tym roku, gdy lasy (w właściwie znajomi i rodzina) obdarowały nas pokaźną ilością grzybów.
Składniki na 12-14 kotletów
Czas przygotowania: 1 - 1 , 5 godziny
Składniki:
Sos z suszonych grzybów
300 ml mleka
2 czubate łyżki mąki
50 g masła
40 g suszonych grzybów
250 ml wrzącej wody
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Kotlety
100 g kaszy gryczanej
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli
3 ząbki czosnku
przyprawy : 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soli, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Przygotowanie
Sos grzybowy
Grzyby wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na około 15 minut.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Przesiewamy mąkę, szybko mieszając rózgą. Dolewamy mleko małymi partiami, cały czas mieszając. Kolejne partie mleka dodajemy, gdy sos zaczyna gęstnieć. Przygotowując beszamel trzeba zachować cierpliwość i powoli dolewać mleko, a ż otrzymamy delikatny, aksamitny sos.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajmy do sosu wraz z wywarem grzybowym. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Następnie dodajemy majeranek, sól, pieprz, pietruszkę i sos sojowy.
Jeszcze chwilę, około 2-3 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby sos nie przywarł do garnka.
Kotlety
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
Przestudzoną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Kotleciki polewamy sosem i podajemy z ulubioną surówką.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/11/kotlety-gryczane-z-aromatycznym-sosem.html