Wykonanie
Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować w trzydziestostopniowym upale góry
ziemniaków, wymyśliłam, że wypróbuję takie z gotowego purée z proszku, które zalewa się
wodą i już. Temperatura w przyczepie wzrasta drastycznie przy długim gotowaniu :)Takie kopytka nie dorównują moim zdaniem tym z
ziemniaków, jednak są smaczne, dlatego mogą być szybką alternatywą. Mam jedno wybrane purée w proszku, chyba niezbyt znanej firmy, które polecił mi pewien pożeracz puree i tej firmy się trzymam.Kopytka kopytkami, ale ten prosty
sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym
makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną
kiełbasę lub
boczek. Ja preferuję go w wersji "wege" ;)Dostałam od siostry piękne
oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże
zioła,
czosnek i pyszne
pomidory - o tej
porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja.Stopień trudności: średnieIlość porcji: 4Składniki - kopytka:- opakowanie purée ziemniaczanego - 125 gramów- ok. 1 szklanki
mąki- 1
jajko- 1/2 garści świeżego
oregano*- szczypta
soli- osolona
woda do gotowania* można pominąć lub użyć innego ulubionego zielska, np.
kolendry lub
tymianku.Przygotowanie:1. Purée rozpuść w 1,5 szklanki gorącej
wody (mniej niż w przypadku "normalnego" zastosowania). Dokładnie wymieszaj, dolewając ewentualnie jeszcze odrobinę
wody, jeśli nie będzie chciało dobrze się rozpuścić. Odstaw do wystygnięcia.2. Przełóż
ziemniaki na blat lub stolnicę, dodaj szczyptę
soli,
mąkę,
jajko i posiekane
oregano. Wyrabiaj ciasto, niezbyt długo - ma być jednak dobrze wyrobione i zwarte.3. Rękami uformuj wałeczki i krój kopytka pod skosem. Gotuj w dwóch partiach, wrzucając na osolony wrzątek. Wystarczy gotować je kilka minut od wypłynięcia, zależnie od ich wielkości. Ja robię to na oko, a najprościej, jeśli nie wiesz czy są już gotowe, wyciągnąć jedno i po prostu spróbować ;)Składniki -
sos pomidorowy:- 1
cebula- ok. 4 ząbków
czosnku (w zależności od upodobań!)- 3 duże, dojrzałe
pomidory (lub odpowiednio więcej mniejszych)- 1/2 garści świeżego
oregano- 1 łyżka
oliwy z oliwek*-
sól,
kolorowy pieprz* w tym przypadku nie warto zastępować jej
olejem -
oliwa dodaje wspaniałego aromatu.Przygotowanie:1.
Cebulę posiekaj, 3 ząbki
czosnku pokrój w plasterki, podsmażaj kilka minut na dużej patelni.2.
Pomidory sparz i ściągnij z nich skórkę, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do smażącej się
cebuli. Dodaj posiekane
oregano, dopraw
solą i
kolorowym pieprzem.3. Mieszaj co jakiś czas.
Pomidory rozpadną się, puszczą sok, a część z niego powinna wyparować, sos lekko zgęstnieje i już :) Wszystko trwa może z 10 minut. Na koniec dopraw jeszcze do smaku, wyłącz gaz i jeśli lubisz
czosnkowe aromaty, dodaj jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek :)
