Wykonanie
Zaskakująco dobre połączenie. Nie pomyślałbym, że kiedykolwiek zjem taką pizzę. Przepis znalazłem w gazetce z 1994 roku, zdjęcie też było zachęcające. Nie pozostało nic innego jak przetestować ten smak :)

Składniki :Ciasto :- 300 g
mąki,- 15 g
drożdży,- około szklanki ciepłej
wody,- 1 łyżka
oleju,-
sól.Sos :- mała
cebula,-
pomidory krojone w puszce,- ząbek
czosnku,-
olej do podsmażenia,-
tymianek,
oregano,-
sól,
pieprz biały.Obłożenie :- około 100 g
szynki gotowanej,- 1 - 2
pomidory,- 1
jabłko,- 1
jajko,- około 100 g
startego sera.


Wykonanie :Z podanych składników zagnieść ciasto rozpuszczając
drożdże w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos.
Cebulę z
czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na
oleju, dodać
przyprawy i
pomidory z puszki. Całość dusić do zgęstnienia. W razie potrzeby dosmaczyć. Odstawić do przestudzenia. Ciasto zagnieść, rozwałkować na koło i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu,
szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem )
Jabłka i
pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym
tymiankiem, lekko
solą i
pieprzem ).
Jajko wymieszać z
serem i wylać na pizzę. Piec w nagrzanym piekarniku do ścięcia masy jajecznej. Smacznego :)