ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami

Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia.
Składniki (8 porcji):
Ciasto:
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków
75 g oleju kokosowego/masła
3 łyżki miodu
1 duże jajko
Krem jaglany:
100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka roślinnego (lub wody)
100 g orzechów laskowych
3 łyżki kakao niesłodzonego
3 łyżki mleczka kokosowego
szczypta cynamonu
2 łyżki miodu
+ do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu
Dekoracja:
2 łyżki migdałów w płatkach
10 pokruszonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj.
3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia).
4. W tym czasie zrób krem. Kaszę wypłucz kilka razy, następnie zalej mlekiem/wodą.
5. Gotuj kilkanaście minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem, aż wystygnie i wchłonie resztę mleka.
6. Orzechy wrzuć do blendera (jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, rozkrusz je bardzo drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem.
7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
471 kcal
10 g
26 g
47 g
10 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
23 , 5 %
20 %
37%
17 , 5 %
40 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/10/bezglutenowa-tarta-czekoladowa-z.html