Wykonanie

Czekoladowo-cynamonowa
tarta na kruchym spodzie z
orzechami i
migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu,
mleka,
cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia.Składniki (8 porcji):Ciasto:1 szklanki
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki kokosowej/drobnych wiórków75 g
oleju kokosowego/masła3 łyżki
miodu1 duże
jajkoKrem jaglany:100 g
kaszy jaglanej250 ml
mleka roślinnego (lub
wody)100 g
orzechów laskowych3 łyżki
kakao niesłodzonego3 łyżki
mleczka kokosowegoszczypta
cynamonu2 łyżki
miodu+ do posmarowania 3 łyżeczki domowego
dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100%
owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremuDekoracja:2 łyżki
migdałów w płatkach10 pokruszonych
orzechów włoskichPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.2. Wyłóż
ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj.3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia).4. W tym czasie zrób krem.
Kaszę wypłucz kilka
razy, następnie zalej mlekiem/wodą.5. Gotuj kilkanaście minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem, aż wystygnie i wchłonie resztę
mleka.6.
Orzechy wrzuć do blendera (jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, rozkrusz je bardzo drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną
kaszę,
miód,
mleczko kokosowe i
cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem.7. Wystudzone ciasto posmaruj
dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp
orzechami i
migdałami. Przechowuj w lodówce.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik471 kcal10 g26 g47 g10 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)23 , 5 %20 %37%17 , 5 %40 %
