Wykonanie
Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli
czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam
cukier i tłuszcz. Jednak bez obaw- nie pierwszy raz powtórzę, że na wszystko można znaleźć sposób. Dzisiejsza wersja brownie to połączenie nie tylko pysznego,
czekoladowego smaku i
słodyczy, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i witamin. Samo zdrowie w każdym kawałku i to bez żadnych pustych kalorii! Można? Można!

Jakiś czas temu
doszłam do wniosku, że przygotowywanie zdrowszych wersji popularnych deserów to coś, co lubię najbardziej. Cóż to za nieopisana przyjemność, kiedy można zajadać się
słodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta
marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!

Idąc tym tropem postawiłam sobie za cel "uzdrowienie" powszechnie znanego i uwielbianego brownie. Fakt, że przypadło do gustu reszcie domowników- zazwyczaj dość sceptycznie podchodzącej do takich kulinarnych eksperymenty,
mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno
czekoladowe, z
orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym
skrócie :
kasza jaglana- bomba witaminowa,
migdały i
orzechy- zdrowe tłuszcze,
kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez,
jajka- pełnowartościowe
białko i witaminy,
miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek (32g) to 100kcal w tym 3,9g
białka, 3,3g tłuszczu oraz 13,6g węglowodanów . Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu :)

SKŁADNIKI:200g
kaszy jaglanej- przed ugotowaniem2
jajka1
białko40g posiekanych
orzechów włoskich20g
kakao- u mnie firmy Fresano (do nabycia tutaj)70g
miodu20g
płatków migdałowychcynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia
wody, a następnie wystudzićWystudzoną
kaszę przełożyć do miseczki, dodać
jajka,
białko,
miód,
kakao oraz
cynamon i
kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię
kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blenderDo masy wrzucić posiekane
orzechy włoskie i dokładnie wymieszaćCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać
płatkami migdałowymiPiec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym
stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z
karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)Zapraszam:http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog



