ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej!

Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej!

nazwa

Wykonanie

Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez obaw- nie pierwszy raz powtórzę, że na wszystko można znaleźć sposób. Dzisiejsza wersja brownie to połączenie nie tylko pysznego, czekoladowego smaku i słodyczy, ale również bogactwo cennych składników odżywczych i witamin. Samo zdrowie w każdym kawałku i to bez żadnych pustych kalorii! Można? Można!
Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że przygotowywanie zdrowszych wersji popularnych deserów to coś, co lubię najbardziej. Cóż to za nieopisana przyjemność, kiedy można zajadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!
Idąc tym tropem postawiłam sobie za cel "uzdrowienie" powszechnie znanego i uwielbianego brownie. Fakt, że przypadło do gustu reszcie domowników- zazwyczaj dość sceptycznie podchodzącej do takich kulinarnych eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.
Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek (32g) to 100kcal w tym 3,9g białka, 3,3g tłuszczu oraz 13,6g węglowodanów . Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu :)
SKŁADNIKI:
200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
2 jajka
1 białko
40g posiekanych orzechów włoskich
20g kakao- u mnie firmy Fresano (do nabycia tutaj)
70g miodu
20g płatków migdałowych
cynamon
kardamon
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzić
Wystudzoną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jajka, białko, miód, kakao oraz cynamon i kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blender
Do masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszać
Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymi
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Przed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzić
Dzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)
Zapraszam:
http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/12/czekoladowo-orzechowe-brownie-z-kaszy.html