Wykonanie
Zbliża się dzień Świętego Marcina, wzrasta konsumpcja nie tylko gęsiny, ale także najsłynniejszego
rogala świętomarcińskiego. Ja go nazywam
rogalem "na bogato": jeden
rogal waży 250 g, po brzegi wypełniony jest słodkim nadzieniem z białego
maku i
bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny
rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego
maku,
wanilii,
masła, mielonych
daktyli lub fig,
rodzynek,
śmietany i
skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in.
margarynę zamiast
masła i
aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko do wysokiej jakości). Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa
Margarytki i z tego właśnie postanowiłam skorzystać. I się nie zawiodłam :) Wiem, że moje
rogale nie wyglądają idealnie, bo okazało się, że wycięłam za krótkie trójkąty i zabrakło ciasta na dodatkowe zawinięcie, ale kto by się tym przejmował - smak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo i niech Was nie zraża fakt, że przygotowanie
rogali jest czasochłonne, bo "czasochłonne" nie oznacza "trudne". No to do dzieła :)
Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze):Ciasto półfrancuskie
drożdżowe:1 szklanka ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży3
żółtka (2
białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików)pół łyżeczki ekstraktu
waniliowego3,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru250 g
masłaMasa makowa:350 g białego
maku100 g masy marcepanowej3/4 szklanki
cukru pudru150 g
orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50
nerkowca)100 g blanszowanych
migdałów70 g suszonych fig70 g
suszonych daktyli3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany4 podłużne
biszkopty (pokruszone)
Lukier:1 szklanka
cukru pudrusok z cytryny +
wodaDodatkowo: garstka posiekanych orzechów/
migdałówPrzygotowanie:Ciasto:Przygotować rozczyn:
drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego
mleka, łyżkę
cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie utrzeć
żółtka z pozostałymi dwiema łyżkami
cukru i ekstraktem
waniliowym na kogel
mogel.50 g
masła rozpuścić, przestudzić.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli i wymieszać. Następnie dodać rozczyn z
drożdży, pozostałe
mleko i kogel
mogel. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione
masło i ponownie wyrobić, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie przełożyć schłodzone ciasto na stolnicę/ matę silikonową i rozwałkować na prostokąt (użyłam masy silikonowej i w ogóle nie podsypywałam ciasta
mąką). 200 g miękkiego
masła pokroić na plastry. Trochę
masła odłożyć, resztę rozłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie złożyć ciasto na 3 części (tak jak standardowy list: jedną część ciasta "zaginamy" do środka i na tej części rozsmarowujemy odłożone
masło, przykrywamy drugą częścią i gotowe). Ciasto odwrócić na drugą stronę i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Ponownie złożyć na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę (najwygodniej razem z matą silikonową).Czynność powtórzyć 3
razy, tj. ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki.Masa makowa:
Suszone owoce i
orzechy zalać gorącą
wodą, po 30 min. odsączyć.
Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z
bakaliami.W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z
cukrem pudrem i
śmietaną. Następnie stopniowo dodawać zmielony
mak z
bakaliami, okruszki
biszkoptowe, kandyzowaną
skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać.Dwa
białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce.Na drugi dzień formujemy rogaliki:Ciasto wyjąć z lodówki na 20 min. przed przygotowaniem
rogali.Na stolnicy/ macie silikonowej rozwałkować ciasto na prostokąt, o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż dłuższego
boku na 2 części. Każdy pasek podzielić na trójkąty (12 lub 8), a na nie nałożyć nadzienie (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, nadzienia nie żałujemy) pozostawiając nieduży margines przy krawędziach. Zacząć zwijać rogalik, przy pierwszym zawinięciu zrobić na środku nacięcie na ok. 2 cm, rozchylić delikatnie na boki i kontynuować zwijanie.Gotowe rogaliki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Rogaliki posmarować roztrzepanym
białkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. - do zarumienienia (większe
rogale ok. 30 min.).Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować:
cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny i
wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru. Na koniec rogaliki posypać posiekanymi
orzechami.Źródło/ Inspiracja: margarytka.blogspot.com