ßßß
Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze):Ciasto półfrancuskie drożdżowe:1 szklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików)pół łyżeczki ekstraktu waniliowego3,5 szklanki mąki3 łyżki cukru250 g masłaMasa makowa:350 g białego maku100 g masy marcepanowej3/4 szklanki cukru pudru150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca)100 g blanszowanych migdałów70 g suszonych fig70 g suszonych daktyli3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany4 podłużne biszkopty (pokruszone)Lukier:1 szklanka cukru pudrusok z cytryny + wodaDodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałówPrzygotowanie:Ciasto:Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałymi dwiema łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel.50 g masła rozpuścić, przestudzić.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Następnie dodać rozczyn z drożdży, pozostałe mleko i kogel mogel. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie przełożyć schłodzone ciasto na stolnicę/ matę silikonową i rozwałkować na prostokąt (użyłam masy silikonowej i w ogóle nie podsypywałam ciasta mąką). 200 g miękkiego masła pokroić na plastry. Trochę masła odłożyć, resztę rozłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie złożyć ciasto na 3 części (tak jak standardowy list: jedną część ciasta "zaginamy" do środka i na tej części rozsmarowujemy odłożone masło, przykrywamy drugą częścią i gotowe). Ciasto odwrócić na drugą stronę i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Ponownie złożyć na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę (najwygodniej razem z matą silikonową).Czynność powtórzyć 3 razy, tj. ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki.Masa makowa:Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami.W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietaną. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać.Dwa białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce.Na drugi dzień formujemy rogaliki:Ciasto wyjąć z lodówki na 20 min. przed przygotowaniem rogali.Na stolnicy/ macie silikonowej rozwałkować ciasto na prostokąt, o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy pasek podzielić na trójkąty (12 lub 8), a na nie nałożyć nadzienie (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, nadzienia nie żałujemy) pozostawiając nieduży margines przy krawędziach. Zacząć zwijać rogalik, przy pierwszym zawinięciu zrobić na środku nacięcie na ok. 2 cm, rozchylić delikatnie na boki i kontynuować zwijanie.Gotowe rogaliki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. - do zarumienienia (większe rogale ok. 30 min.).Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec rogaliki posypać posiekanymi orzechami.Źródło/ Inspiracja: margarytka.blogspot.com