Wykonanie
Dziś mam dla Was jesienne ciasto o trochę niewdzięcznej nazwie
Salceson.Mięsiste,
czekoladowe, pachnące
orzechami,
jabłkami i
cynamonem.Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu,a do tego wszystkie jego składniki znajdziecie zazwyczaj w lodówce.Bardzo polecam na chłodne jesienne wieczory, z
mleczną polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.
Składniki: (na blachę o wym. 20x30 cm )ciasto:3 duże
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
jogurtu naturalnegocukier wanilinowy1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejponadto:4 duże
jabłka1 szklanka
orzechów włoskichSposób wykonania:
Orzechy posiekać.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać
jogurt i
olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać
jabłka z
orzechami i ponownie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać
cukrem pudrem zmieszanym z
cynamonem lub oblać polewą.Polewa:100 g
czekolady mlecznej50 ml
śmietanki 30%1 łyżka
masłaSmietankę i
masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać. Dodać do gorącej
śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.Smacznego :)