ßßß
 
            
         Składniki: (na blachę o wym. 20x30 cm )ciasto:3 duże jajka2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki jogurtu naturalnegocukier wanilinowy1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejponadto:4 duże jabłka1 szklanka orzechów włoskich
Składniki: (na blachę o wym. 20x30 cm )ciasto:3 duże jajka2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki jogurtu naturalnegocukier wanilinowy1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejponadto:4 duże jabłka1 szklanka orzechów włoskich Sposób wykonania:Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.Polewa:100 g czekolady mlecznej50 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaSmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.Smacznego :)
Sposób wykonania:Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.Polewa:100 g czekolady mlecznej50 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaSmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.Smacznego :)