Wykonanie
            Składniki:*na ciasto- 4 duże 
jabłka- 1/3 szklanki 
oleju- 1 szklanka 
cukru- 2 szklanki 
mąki pszennej- 1 łyżeczka 
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka 
sody- 4 
jajka- 1 szklanka posiekanych 
orzechów włoskich*na polewę- 100g 
gorzkiej czekolady- 1 łyżka 
masła- 100ml 
śmietany 30%Sposób przygotowania:1. 
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 
olejem, 
cukrem i odstawiamy na 2 godz.2. Po tym czasie dodajemy 
mąkę wymieszaną z 
proszkiem do pieczenia i 
sodą, 
orzechy, 
jajka, wszystko mieszamy, wykładamy na średnią blaszkę (ok.20x30cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną 
mąką, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka), studzimy.3. 
Śmietanę zagotowujemy z 
masłem, następnie zdejmujemy z palnika, wsypujemy połamaną 
czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia, do jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na wystudzony placek, wkładamy do lodówki, by zastygła.
