ßßß Cookit - przepis na Babeczki dyniowe z jabłkiem, orzechami włoskimi z polewą karmelową

Babeczki dyniowe z jabłkiem, orzechami włoskimi z polewą karmelową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pokażemy Wam, jak zrobić dyniowe babeczki!
A zrobił je... NASZ BRAT, który ma 7 lat!! :D
Przygotowałyśmy mu składniki i z naszymi wskazówkami przygotowywał przepyszne babeczki. To był Jego pierwszy wypiek i mamy nadzieję, że zaraziłyśmy go naszą pasją. :)
Składniki na babeczki:
3/4 szklanki puree z dyni
8 łyżek pokrojonych orzechów włoskich
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
3 jaja średnie
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki startego jabłka
Składniki na polewę karmelową:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
Przygotowanie babeczek:
Wymieszaj suche składniki w jednej misce - orzechy włoskie, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
W drugiej misce wymieszaj mokre - puree, olej, jaja, jabłko.
Do mokrych dodaj suche i wymieszaj (mogą byc grudki).
Do papilotek nakładaj ciasta do 3/4 wysokości.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie polewy:
Na rozgrzaną patelnię dodaj cukier i wodę i czekaj aż cukier się rozpuści i będzie miał złotobrązowy kolor.
Dodaj masło, a po chwili, gdy masło się rozpuści, śmietankę. Wymieszaj i udekoruj babeczki. ;)
Smacznego! :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/10/babeczki-dyniowe-z-jabkiem-orzechami.html