ßßß

Składnik i dla 2 o s ób :1 filet z dorsza1/4 brokułakilka pomidorków koktajlowychpół puszki mleka kokosowego1 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnkumała cebula1/4 łyżeczki curry1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiegoszczypta cynamonuczarny sezamsól morskaugotowana kasza jaglanacytrynaRybę myjemy, kroimy na kawałki, solimy. Obieramy imbir, czosnek i cebulę, wszystko kroimy drobno. Do głębokiej patelni wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i dodajemy imbir, czosnek i cebulę oraz nasiona kopru, curry, cynamon. Następnie dodajemy pomidorki (pokrojone na pół) i różyczki brokuła. Gotujemy pod przykryciem kilka minut, doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy dorsza, gotujemy, a po 2-3 minutach przekładamy rybę na drugą stronę by się równomiernie ugotowała. Skropić sokiem z cytryny, posypać uprażonym sezamem, podawać np. z kaszą jaglaną albo czarnym ryżem.