Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę jaglanego detoksu wg
Marka Zaremby i pyszne danie główne z
dorszem w roli głównej. Mimo tego, że jestem już po detoksie, wiem że na pewno powtórzę nie raz taki obiad. Jest naprawdę pyszny!


Składnik i dla 2 o s ób :1
filet z dorsza1/4
brokułakilka
pomidorków koktajlowychpół puszki
mleka kokosowego1 cm świeżego
imbiru1 ząbek
czosnkumała
cebula1/4 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki nasion
kopru włoskiegoszczypta
cynamonuczarny
sezamsól morskaugotowana
kasza jaglanacytrynaRybę myjemy, kroimy na kawałki, solimy. Obieramy
imbir,
czosnek i
cebulę, wszystko kroimy drobno. Do głębokiej patelni wlewamy
mleko kokosowe, zagotowujemy i dodajemy
imbir,
czosnek i
cebulę oraz nasiona
kopru,
curry,
cynamon. Następnie dodajemy
pomidorki (pokrojone na pół) i różyczki
brokuła. Gotujemy pod przykryciem kilka minut, doprawiamy
solą. Na koniec wrzucamy
dorsza, gotujemy, a po 2-3 minutach przekładamy
rybę na drugą stronę by się równomiernie ugotowała. Skropić
sokiem z cytryny, posypać uprażonym
sezamem, podawać np. z
kaszą jaglaną albo czarnym
ryżem.