ßßß
Składniki na 12 muffinek:50 g cukru trzcinowego2 łyżki melasy1/4 szklanki wrzątku150 g pełnoziarnistej mąki żytniej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego40 g wiórków kokosowych1 szklanka jagód1 jajko3 łyżki oleju2 średnie marchewki1. Jagody opłukać i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC.2. W małym garnuszku rozpuścić cukier i melasę we wrzącej wodzie. Zostawić, aby mikstura nieco ostygła.3. W misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz przyprawami. Dodać jagody, wymieszać łyżką.4. Jajko roztrzepać, dodać do ciasta wraz z olejem, rozpuszczonym cukrem oraz marchewką. Wymieszać łyżką aż składniki się połączą.5. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej papilotki.6. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. Od razu wyjąć i studzić w papilotkach na kratce.