Wykonanie
Za oknem szaro, deszczowo i wietrznie. Nawet moja mopsica nie chce wychodzić na spacery. Dlaczego zatem nie przygotować takiej rozgrzewającej zupy na dzisiejszy obiad?

Składniki:
bulion:2 nogi z
kurczakamłoda włoszczyznacebula3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe10 ziaren
pieprzułyżeczka
soli2 litry
wodypęczek
zielonych szparagówcebulapor2 łyżki
masła5 łyżek
ryżu białegoliść laurowyśmietana 18%sól,
pieprz1. Przygotowujemy
bulion drobiowo-warzywny. Gotujemy
mięso kurczaka z warzywami i
przyprawami przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Na początku zalewamy
wodą same nogi z
kurczaka, czekamy aż się zagotuje i szumujemy. Dopiero po tym zabiegu dodajemy warzywa i
przyprawy. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy opaloną nad gazem
cebulkę, aby
bulion miał złocisty kolorek. Po ugotowaniu odcedzamy
bulion i odmierzamy 1 litr do naszej zupy. Jeśli mamy przygotowany
bulion drobiowy, to pomijamy ten krok. Możemy też użyć
bulionu z 2 kostek drobiowych rosołowych, ale ja radzę samemu przygotowywać
bulion, bo ma lepszy smak i jest dużo zdrowszy. W opcji bez gotowania rosołku musimy pamiętać, że potrzebne nam jest gotowane
mięso z kurczaka w ilości ok. 200 gram.2.
Szparagi obgotowujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru (aby nie straciły koloru) i odcedzamy.
Wodę wylewamy. Lekko ostudzone
szparagi kroimy na mniejsze kawałki, główki odstawiamy na bok, będziemy je dodawać pod koniec do zupy.3. W garnku rozpuszczamy
masło i smażymy na nim posiekaną w półplasterki
cebulę i posiekanego w plasterki
pora. Po 2 minutach dodajemy
ryż i smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając. Zalewamy wszystko litrem
wody. Dodajemy
liść laurowy. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.4. Dorzucamy do zupy łodygi
szparagów i ewentualnie warzywa z rosołku, jeśli wcześniej go sami przygotowywaliśmy oraz
pieprz mielony (u mnie ok. 1/2 łyżeczki). Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Zestawiamy zupę z palnika, wyjmujemy z niej
liść laurowy i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy posiekane
mięso z kurczaka i mieszamy. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosalamy. Gdy używamy
bulionu z kostki musimy uważać, aby nie przesolić zupy.5. Podajemy ozdobione łyżką
śmietany i główkami
szparagów.

Zupa ta jest bardzo pożywna i spokojnie może zastąpić cały obiad. Gorąco polecam! Szczególnie na takie chłodniejsze wiosenne dni, jak dziśZupę przygotowałam w oparciu o przepis Carole Clements z książeczki z
serii Z kuchennej półeczki tom Zupy.