ßßß
Składniki:300 ml mleka 2%2 jajkaszklanka mąki pszennejszczypta soli2 łyżki oleju z pestek winogron OLEOFARM0,5 kg truskawek0,25 kg twarogu półtłustego100 ml śmietany 12%1 łyżka cukru pudru50 g posiekanych orzechów włoskich50 g płatków migdałowych50 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżka oleju z orzechów włoskich OLEOFARM
1. Przygotować ciasto na naleśniki. Wymieszać mleko z jajkami, mąką, solą i 1 łyżką oleju z pestek winogron.2. Smażyć naleśniki na patelni powleczonej cienką warstwą oleju z pestek winogron. Z tej ilości powinno wyjść 6 naleśników (na patelni o średnicy 24 cm).3. Usmażone naleśniki pozostawić do ostygnięcia.4. Ser biały rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem i orzechami.5. Truskawki opłukać, wyjąć z nich szypułki (3 truskawki pozostawić w całości do dekoracji), pokroić w plasterki.6. Na dużym talerzu lub paterze ułożyć warstwy torciku: naleśnik – ser – naleśnik – truskawki – naleśnik – ser – naleśnik truskawki – naleśnik – ser – naleśnik – truskawki (3 warstwy sera i 3 warstwy truskawek).7. Czekoladę podzielić na kostki i rozpuścić w misce nad gotującą się wodą. Zdjąć czekoladę znad pary, nieco ostudzić i następnie wymieszać z łyżką oleju z orzechów włoskich i cukrem waniliowym.8. Polać sosem czekoladowym wierzch tortu naleśnikowego.9. Najlepiej podawać schłodzony, z lodówki.
Przepis ten znajdziecie także w książce Zdrowie ze smakiem. Przepisy blogerów inspirowane Olejami Świata, która powstała we współpracy z firmą Oleofarm.