ßßß
750 gramów zmielonego półtłustego twarogu3 jaja1,5 - 2 szklanek mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)szczypta soliokoło 25 sztuk truskawek jednakowej wielkościcukier puder do posypaniaśmietanka z cukrem i truskawkami do polania lub inne ulubione dodatki do knedliTwaróg połączyć dokładnie z jajami, solą i mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.
Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)