Wykonanie
Czy muszę pisać jak smakują?? :))) Z porcji wychodzi około 25 sztuk.
750 gramów zmielonego półtłustego
twarogu3
jaja1,5 - 2 szklanek
mąki pszennej (w zależności od wilgotności
sera)szczypta
soliokoło 25 sztuk
truskawek jednakowej wielkości
cukier puder do posypania
śmietanka z
cukrem i
truskawkami do polania lub inne ulubione dodatki do knedli
Twaróg połączyć dokładnie z
jajami,
solą i
mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy
owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.
Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy
cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)