Wykonanie
środa, 28 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Przepyszny,
bakaliowy serniczek, który robi się dosłownie w pół godziny. Polecam
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennejłyżka
cukru pudruszczypta
soliodrobina zimnej
wody100 g
margaryny na masę
serową:250
twarogu półtłustego2
jajkaotarta skórka z 1
cytryny50 g
cukru pudrumieszanka keksowa np. z bakallandu albo inne
bakalie – co kto lubiodrobina
dżemu pomarańczowegoZ
mąki,
margaryny,
soli i
cukru pudru zagnieść ciasto, dodając odrobinę
wody. Schładzać 30 minut. Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wykleić
ciastem.
Twaróg dobrze rozgnieść widelcem, wymieszać z
jajkami,
cukrem pudrem,
skórką z cytryny i
bakaliami. Wyłożyć na surowe ciasto. W garnuszku podgrzać 2 łyżki
dżemu. Rozsmarować
dżem na
masie serowej. Piec ok 30 minut w 190 stopniach.