ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków sypkich0,5 twarogu półtłustego (może być tłusty)1 łyżka cukru pudru3 jajkaok. 0,5 kg mąki pszennejsól do smaku
Wykonanie:Ugotować ziemniaki. Najlepiej dzień wcześniej, ale ja to zawsze robię rano. Dodać do nich twaróg i tłuczkem do ziemniaków zgnieść wszystko razem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oczywiście można ziemniaki i ser zmielić w maszynce ale ja wolę szybsze rozwiązania, a przede wszstkim nie lubię myć maszynki do mielenia ;)Do masy ziemniaczanej dodać jajka, cukier i sól. Wymieszać. Teraz stopniowo dodawać makę i szybko zagnieść ciasto. Formować kluski. Wrzucać je na gotującą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować pod przykryciem ok. 1 minuty.