ßßß Cookit - przepis na Placek po cygańsku

Placek po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Lubicie placki ziemniaczane? My uwielbiamy. Choć w ostatnim czasie ograniczam
ziemniaki, dałam się skusić. Najbardziej smakują mi same, bez żadnych dodatków.
Takie gorące, z chrupiącą skórką i brzegami, prosto z patelni. Niektórzy jedzą też
zimne z cukrem i śmietaną, z sosem pomidorowym czy czosnkowym lub tak, jak
my dzisiaj - z gulaszem. Uczta godna królów :) Byłam tak spragniona ziemniaczanych
placków, że z apetytem zjadłabym dwa. Powstrzymał mnie wyłącznie zdrowy rozsądek.
Gulasz:
700 g wieprzowego karczku,
2 szklanki rosołu (z wołowiny i drobiu),
pieprz i sól,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
70 ml słodkiej śmietanki 18%,
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Placki:
1200 g ziemniaków,
4 jajka,
duża cebula,
3-4 łyżki mąki pszennej,
sól i pieprz,
majeranek,
rozmaryn,
olej do smażenia.
Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę. Obsmażyłam z wszystkich stron na rumiano, przełożyłam do garnka i zalałam rosołem. Dusiłam na małym ogniu tak długo,
karkówka zrobiła się miękka. Sos w dużej części odparował. Doprawiłam solą, pieprzem,
gałką muszkatołową i majerankiem. Wlałam śmietankę, wymieszałam, odstawiłam.
Można zagęścić odrobiną mączki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody, ale u mnie
nie było takiej potrzeby.
Ziemniaki oraz cebulę obrałam, umyłam, starłam na najdrobniejszych oczkach tarki. Wbiłam
jajka, doprawiłam solą, świeżo utłuczonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Dodałam
przesianą przez sito mąkę, dokładnie wymieszałam. Smażyłam duże, niezbyt grube placki z obu stron na rumiano. Rozłożyłam na podgrzanych talerzach, polałam gulaszem. Podałam z dużą ilością różnego rodzaju zieleniny i pomidorkami koktajlowymi. Wzbogaciłam łyżką
gęstej śmietany. Cygańskie placki wspaniale komponują się też z kiszonymi ogórkami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/04/placek-po-cygansku.html