Wykonanie
Lubicie placki ziemniaczane? My uwielbiamy. Choć w ostatnim czasie ograniczam
ziemniaki, dałam się skusić. Najbardziej smakują mi same, bez żadnych dodatków.Takie gorące, z chrupiącą skórką i brzegami, prosto z patelni. Niektórzy jedzą teżzimne z
cukrem i
śmietaną, z
sosem pomidorowym czy
czosnkowym lub tak, jakmy dzisiaj - z gulaszem. Uczta godna królów :) Byłam tak spragniona ziemniaczanychplacków, że z apetytem zjadłabym dwa. Powstrzymał mnie wyłącznie zdrowy rozsądek.
Gulasz:700 g wieprzowego karczku,2 szklanki rosołu (z
wołowiny i drobiu),
pieprz i
sól,
majeranek,
gałka muszkatołowa,70 ml słodkiej
śmietanki 18%,opcjonalnie łyżeczka
mąki ziemniaczanej.Placki:1200 g
ziemniaków,4
jajka,duża
cebula,3-4 łyżki
mąki pszennej,
sól i
pieprz,
majeranek,
rozmaryn,
olej do smażenia.
Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę. Obsmażyłam z wszystkich stron na rumiano, przełożyłam do garnka i zalałam rosołem. Dusiłam na małym ogniu tak długo,aż
karkówka zrobiła się miękka. Sos w dużej części odparował. Doprawiłam
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
majerankiem. Wlałam
śmietankę, wymieszałam, odstawiłam.Można zagęścić odrobiną
mączki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce
wody, ale u mnienie było takiej potrzeby.
Ziemniaki oraz
cebulę obrałam, umyłam, starłam na najdrobniejszych oczkach tarki. Wbiłam
jajka, doprawiłam
solą, świeżo utłuczonym
pieprzem,
majerankiem i
rozmarynem. Dodałamprzesianą przez sito
mąkę, dokładnie wymieszałam. Smażyłam duże, niezbyt grube placki z obu stron na rumiano. Rozłożyłam na podgrzanych talerzach, polałam gulaszem. Podałam z dużą ilością różnego rodzaju
zieleniny i
pomidorkami koktajlowymi. Wzbogaciłam łyżkągęstej
śmietany. Cygańskie placki wspaniale komponują się też z
kiszonymi ogórkami.Bardzo smacznie polecam :)