Wykonanie
Gotowana z warzywami
karkówkajest delikatna, soczysta i przyjemniemiękka. Takie
mięso często zalewamgalaretą, serwuję na kanapkach, podaję w sosie lub rozdrabniam i dodaję dofarszu robiąc pierogi.Kilka dni temu przyszedł mi do głowypewien pomysł, który okazał się wprostgenialny.
Wieprzowinę podzieliłam na równe porcje i podałam z sosem...
pietruszkowym. Najbardziej zdziwił mniefakt, iż
korzeń pietruszki w sosie nie jestwyczuwalny. Przypomina natomiast smakorzeszków - jest słodkawy, aksamitny i pięknie pachnie. Osoby, które częstowałam potrawąbyły wyraźnie zdumione, gdy wymieniłam wszystkie składniki
białego sosu.700 g wieprzowego karczku, 3
marchewki, 3
pietruszki, plaster
selera,
liść laurowy, 3 ziarna
ziela angielskiego, szczypta nasion
kolendry, ziarnistego
pieprzu i kamiennej
soli.Ponadto : 60 ml słodkiej
śmietanki, pół łyżeczki
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie).Jarzyny obrałam, umyłam, zalałam zimną
wodą i wsypałam
przyprawy oprócz
soli. Zagotowałam.Do wrzącego płynu włożyłam starannie umyte i oczyszczone z błon
mięso. Gotowałam na maleńkim ogniu niecałe trzy godziny pod koniec doprawiłam
solą. Miękkie
mięso i jarzynywyjęłam,
wywar przecedziłam.
Karkówkę odłożyłam, by odpoczęła.W międzyczasie przygotowałam sos.
Korzeń pietruszki (3 sztuki) zmiksowałam ze szklanką rosołu. Dodałam
śmietankę i leciutkozagęściłam odrobioną
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce
wody.
Mięso z
pietruszkowymsosem podałam w towarzystwie pieczonych
ziemniaków, posypałam
czerwonym pieprzem.Dodatkiem do potrawy były zasmażane
buraczki i surówka z
brukselki .Bardzo smacznie polecam :)