Wykonanie
Galaretka zwana przez nas "na zimne" jest nieodłącznym elementem świąt, Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Nie dodajemy do niej warzyw sam
wywar plus
mięso ;) Rewelacyjne z
octem,
sokiem z cytryny, a ja jadam z
musztardą;)
Składniki:Nóżki wieprzowe - 4 sztuki
Golonko - 2 sztuki
Marchew - 2 sztuki
Pietruska korzeń - 2 sztuki
Seler - 1/4
Ziele angielskie - 3 ziarenka
Liść laurowy - 3 listki
sól,
pieprz - do smakuWykonanie:Nóżki i
golonka oczyścić, wsadzić do garnka zalać
wodą - tyle aby ledwo przykryło
mięso. Gotujemy, gdy zagotuje się
woda tą "pierwszą" wylewamy. Opłukać nóżki i
golonkę, zalać ponownie
wodą - odszumować. Przykryć i gotować 2,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz
przyprawy. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem.
mięso jest dobre gdy dosłownie odchodzi od kości. Wyciągamy
mięso łyżka cedzakową, odczekajmy aby ostygło. Obieramy
mięso i rwiemy na małe kawałki (unikam krojenia w tym przypadku
mięsa, ma ono zupełnie inną konsystencje). Porwane
mięso wkładamy do kokilek i zalewamy
wywarem który powstał przy gotowaniu
mięsa. Studzimy. zimne nóżki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.Smacznego;)