ßßß Cookit - przepis na Kozi ser z imbirem i borówkami

Kozi ser z imbirem i borówkami

nazwa

Wykonanie

Doskonała przekąska nie tylko na upalne dni. Zachwycą się nią
miłośnicy pleśniowych serów i nietypowych połączeń smakowych.
Proporcje dla czterech osób:
240 g pleśniowego sera z koziego
mleka (4 krążki po 60g każdy),
szklanka borówek amerykańskich,
24 pędy marynowanego imbiru,
kilka gałązek karbowanej pietruszki,
4 łyżki kandyzowanego imbiru,
4 łyżki oliwy.
Borówki opłukałam pod bieżącą wodą.
Ser wyjęłam z lodówki godzinę przed planowanym posiłkiem. Ostrym nożem
odcięłam górną część pleśniowej powłoczki. Aksamitne, miękkie wnętrze sera
naszpikowałam jagodami. Wieżyczki ułożyłam na półmiskach wraz z imbirem kandyzowanym i marynowanym* oraz borówkami. Skropiłam oliwą.
Podałam z pumperniklem i lampką białego, wytrawnego wina.
Bardzo smacznie polecam :)
* Pędy marynowanego imbiru są sztucznie barwione. W związku z tym jadalna jest
wyłącznie biała część.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/kozi-ser-z-imbirem-i-borowkami.html