ßßß Cookit - przepis na Farfalle z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Farfalle z gorgonzolą i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego, ulubionego serka,który ma kremową konsystencję i łatwo się topi.
Składniki/dla 4 osób/
320-400 g makaronu farfalle
150 g gorgonzoli/ dolce/
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki mleka
ok.10 połówek orzechów włoskich
zielona pietruszka
Wykonanie:
Ser rozdrobnić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać mleko. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli i powstania kremowego sosu. Dodać pokruszone orzechy i lekko podgrzewać ok 2-3 min.Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i połączyć kremem serowym/na patelni/,delikatnie wymieszać i podawać z dodatkiem zielonej pietruszki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/farfalle-z-gorgonzola-i-orzechami.html